Рятувальники посилили моніторинг гідрологічної обстановки на річках Карпатського регіону


Територіальні підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій посилили моніторинг гідрологічної обстановки на річках Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей у зв‘язку з прогнозованим скресанням криги, льодоходом і можливим підйомом рівнів води. Такий моніторинг організований на водних об’єктах у взаємодії з гідрометеорологічними станціями та постами.

Також підрозділи ДСНС України у вказаних областях повинні забезпечити взаємодію та координацію дій служб цивільного захисту під час сходження криги та пропуску повені. У зв‘язку з цим у постійну готовність приведені наявні сили та засоби рятувальників: плавзасоби, інженерна та автомобільна техніка, насосне обладнання, автономні джерела електроживлення.

Для відпрацювання максимальної взаємодії служб планується провести тренування штабів та оперативних мобільних груп.

Відповідно до прогнозів Українського гідрометеорологічного центру, 10-12 лютого на річках басейну Дністра (Львівська, Івано-Франківська області) очікується подальше скресання криги, льодохід, місцями можливе формування заторів льоду з підйомами рівнів води на 0,5-1,5 метрів над поточними відмітками.

При цьому на р. Стрий та на її притоках в Турківському, Дрогобицькому районах Львівської області не виключений різкий підйом рівнів води з досягненням небезпечних відміток підтоплення.

Нагадаємо, ДСНС України розробила План дій центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2014 році.

Завдяки превентивним заходам і скоординованій роботі міжвідомчого оперативного штабу щодо пропуску паводку у 2013 році такі гідрологічні явища не завдали значної шкоди і збитків населенню.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій