Роз’яснення щодо проведення навчання по правилах, скасованих відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.03.2017


Роз’яснення щодо проведення навчання по правилах, скасованих відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.03.2017

Останнім часом до Головного управління Дерпжпраці у Херсонській області звертаються підприємства стосовно  роз’яснень щодо проведення навчання по правилах, скасованих відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 10.03.2017 № 166-р, та спираючись на роз’яснення, надані Державною службою України з питань праці листом від 11.07.2017 № 7296/3/5.2-ДП-17. З цього проиводу пояснюємо.

Основні вимоги до безпеки, проектування, виготовлення, оцінки відповідності, маркування та вимоги до обігу на ринку України та/або введення в експлуатацію машин та устаткування визначені Технічним регламентом безпеки машин, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2013 № 62.

Під час експлуатації вантажопідіймальних кранів та машин, підйомників, навантажувачів, парових, водогрійних котлів та водопідігрівачів слід керуватися настановами та інструкціями з експлуатації, інструкціями з охорони праці, що діють на підприємстві, іншими чинними нормативно-правовими актами з охорони праці.

Згідно з пунктом 4.1 НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 231/10511 (далі – НПАОП 0.00-4.12-05), посадові особи та інші працівники, безпосередньо зайняті на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 15.02.2005 за № 232/10512, та Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженому наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці України від 23.09.1994 № 263/121, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 25.01.1995 за № 18/554 (далі – роботи підвищеної небезпеки), проходять спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Відповідно до пункту 4.3 НПАОП 0.00-4.12-05 спеціальне навчання з питань охорони праці проводиться роботодавцем на підприємстві за навчальними планами та програмами, які розробляються з урахуванням конкретних видів робіт, виробничих умов, функціональних обов’язків працівників і затверджуються наказом (розпорядженням) роботодавця.

Згідно з пунктом 3.11 НПАОП 0.00-4.12-05 перелік питань для перевірки знань з охорони праці працівників, з урахуванням специфіки виробництва, складається членами комісії підприємства та затверджується роботодавцем.

Вимоги до безпечних правил роботи, передбачені в скасованих правилах, врегульовані іншими нормативно-правовими актами з охорони праці, в тому числі положеннями про службу охорони праці, про навчання, про розробку інструкцій з охорони праці тощо.

Для формування програм навчання необхідно використовувати вимоги національних стандартів або технічних специфікацій, що встановлюють технічні вимоги, яким повинна задовольняти продукція, процес або послуга. 

Користуючись нагодою хочемо надати роз’яснення, якими нормативними актами може керуватися в роботі у зв’язку зі скасуванням наказу Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 18.06.2007 № 132 «Про затвердження Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів».

Основні вимоги до безпеки, проектування, виготовлення, оцінки відповідності, маркування та вимоги до обігу на ринку України та/або введення в експлуатацію машин та устаткування визначені Технічним регламентом безпеки машин, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2013 № 62, яким необхідно керуватись при придбанні та введенні в експлуатацію вантажопідіймальних кранів.

ід час експлуатації вантажопідіймальних кранів та машин слід керуватися настановами та інструкціями з експлуатації, інструкціями з охорони праці, що діють на підприємстві, іншими чинними нормативно-правовими актами з охорони праці.

Водночас нагадуємо, що згідно ст. 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, зокрема:

забезпечує належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх технічним станом; розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють в межах підприємства, та встановлюють правила робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці, забезпечує безоплатно працівників нормативно-правовими актами та актами підприємства з охорони праці.

Джерело: ks.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання