Роз’яснення щодо надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці


Роз’яснення щодо надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці

Відповідно до статті 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, працівникам за відпрацьований робочий рік, який відлічують з дня укладення трудового договору, надають щорічну основну відпустку тривалістю не менш як 24 календарних дні.

Окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, згідно з пунктом 1 зазначеного Закону надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці за Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290.

У цьому Списку вказана максимальна тривалість відпустки, а конкретну тривалість встановлюють колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Додаткову відпустку за особливий характер праці надають пропорційно фактично відпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад. Облік часу, відпрацьованого у зазначених умовах, здійснює власник або уповноважений ним орган відповідно до пунктів 5 – 7 Порядку застосування Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я (наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.1998 № 16).

Слід також зазначити, що проведення обов’язкової атестації робочих місць за умовами праці на підприємствах, установах і організаціях для підтвердження права на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці діючим законодавством про працю не передбачено.

Джерело:
cn.dsp.gov.ua