...

Розслідування нещасного випадку. Де не функціонує СУОП, там чекай біди…


Розслідування нещасного випадку. Де не функціонує СУОП, там чекай біди…

В одній із аграрних компаній під час виконання трудових обов’язків загинув працівник.

Вивчивши обставини цієї сумної події та ознайомившись з відомчою документацією, створена управлінням Держпраці в області комісія зі спеціального розслідування нещасного випадку дійшла висновку, що до трагедії призвели порушення вимог нормативно-правових актів, допущені посадовими особами та постраждалим.

Та чи було при цьому зазначено основну організаційну причину настання нещасного випадку? Щоб з’ясувати це питання, спершу ознайомимося із загальною характеристикою підприємства, місцем, де загинув працівник, довідаємося, наскільки його фах відповідав специфіці виконуваної роботи, та детально проаналізуємо висновки згаданої комісії.

У статті «Де не функціонує СУОП, там чекай біди…» читайте докладніше:
1.Які порушення вимог нормативно-правових актів, допущені посадовими особами та постраждалим, призвели до трагедії?
2.Чому для підприємства важливо запроваджувати СУОП?

Стисло про компанію та постраждалого

У сфері агробізнесу багатопрофільну аграрну компанію «ППЛ» засновано 1 жовтня 2004 р. Саме тоді це сільськогосподарське підприємство пройшло державну реєстрацію в органі виконавчої влади району. Основним видом діяльності компанії є вирощування зернових та технічних культур. До її складу входять 15 виробничих підрозділів, де працюють 1800 осіб, з яких 480 — працівники адміністративно-управлінського складу, 1320 — робітничих професій.

З матеріалів спеціального розслідування нещасного випадку випливає, що місцем цієї сумної події став майданчик для зберігання металобрухту, розташований на території машинно-тракторного парку площею 2,4 га, без косогорів та нерівностей.

Крім майданчика, тут облаштовані склад міндобрив, ремонтна майстерня, навіс, плац для зберігання сільськогосподарської і автомобільної техніки, причіпного та навісного знаряддя.
Постраждалий — 52-річний підсобний робітник Ш. із 33-річним стажем роботи, який у передбаченому законодавством порядку пройшов усі необхідні інструктажі, навчання та перевірку знань з охорони праці за професією стропальника, медичний огляд на придатність до виконання робіт, пов’язаних із зачіплюванням вантажів для їх подальшого переміщення вантажопідіймальними машинами.

Трагедія сталася під час навантаження металобрухту на транспортний засіб за допомогою спеціальної техніки. Внаслідок нещасного випадку постраждалий помер на місці події. Згідно з висновком судово-медичної експертизи причиною смерті Ш. стала масивна внутрішня кровотеча, що виникла внаслідок закритої тупої травми грудної клітки у вигляді численних переломів ребер та розриву легень. Алкоголю в крові не виявлено.

Випереджаючи події, варто зазначити, що, незважаючи на трагедію, яка сталася через допущені порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці, в складеному комісією зі спеціального розслідування нещасного випадку Акті за формою Н-5 було зазначено, що в компанії функціонує система управління охороною праці (СУОП). Запам’ятаймо цю інформацію, оскільки пізніше вона ще знадобиться. А тепер докладніше…

Як це було

За день до трагедії начальник комплексної бригади аграрної компанії П. отримав від керівника сільськогосподарської дільниці К. завдання щодо організації сортування металобрухту, призначеного для вивезення та здачі на переробку. Для виконання таких робіт було створено тимчасову бригаду в складі машиніста навантажувача JCB 535-95 Ч. та двох під собних робітників Б. та Ш., які мали суміжну професію стропальників 4-го розряду.

Зранку наступного дня начальник комплексної бригади П. зателефонував Ч. і наказав подати навантажувач на майданчик, де зберігався металобрухт. Коли техніка під керуванням машиніста прибула на місце, там вже очікували підсобні робітники Б. та Ш. Посадовець довів до працівників змінне завдання, провів їм цільовий інструктаж з охорони праці, відтак усі троє розпочали роботу.

До обідньої перерви, яка триває в компанії з 12.00 до 13.00, бригада здійснювала сортування дрібного металобрухту із завантаженням його в ківш, яким на той момент був обладнаний навантажувач. Після заповнення ковша металобрухт механізованим способом подавався на кузов автомобіля. По закінченні обідньої перерви працівники продовжили роботу у звичному режимі під керівництвом начальника комплексної бригади. Приблизно о 14.00 П. у виробничих справах відлучився до іншого виробничого підрозділу. Коли надійшла черга завантажити на транспортний засіб великогабаритний фрагмент норії (масою приблизно 200 кг), ківш навантажувача, за допомогою якого на кузов автомобіля подавався дрібний металобрухт, було знято, а на каретку напряму підвісили двогілковий вантажозахватний пристрій (типу 2СЛ).

Відтак Ш. застропив ним фрагмент норії і подав машиністу Ч. сигнал на його підіймання. Щойно вантаж піднявся від землі, його нижня частина раптово змістилася в бік навантажувача.
При цьому стропи зірвалися з каретки і фрагмент норії упав на землю, травмувавши при цьому Ш., який якраз у цей час перебував у небезпечній зоні.

Повна версія статті — в рубриці «Нещасні випадки. Судова практика»  журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №11, 2018.
Автор —  Василь Куражинський, експерт із охорони праці

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...