Розробка планів евакуації на випадок пожежі


Розробка планів евакуації на випадок пожежі

Загальні положення

До головних завдань і обов’язків керівництва (власників) підприємств належать забезпечення виконання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, організація та здійснення під час виникнення пожежі (надзвичайних ситуацій) евакуаційних заходів щодо працівників, відвідувачів та майна суб’єкта господарювання.

Евакуація людей на випадок пожежі повинна передбачатися по шляхах евакуації через евакуаційні виходи.

Для визначення основних та запасних маршрутів евакуації, їхнього графічного відображення з метою візуального сприйняття та запам’ятовування персоналом і відвідувачами на об’єктах розробляються, вивішуються та відпрацьовуються спеціальні плани евакуації.

Нормативні вимоги

На об’єктах з постійним або тимчасовим перебуванням на них 100 і більше осіб або таких, що мають хоча б одне окреме приміщення з одночасним перебуванням 50 і більше осіб, які є навчальними (у тому числі дошкільними) закладами, закладами охорони здоро в’я зі стаціонаром, будинками для людей похилого віку та інвалідів, санаторіями і закладами відпочинку, розважальними, культурно-освітніми та видовищними закладами, критими спортивними будинками і спорудами, готелями, мотелями, кемпінгами, торговими підприємствами та іншими аналогічними за призначенням об’єктами з масовим перебуванням людей, на доповнення до схематичного плану евакуації повинна бути розроблена та затверджена керівником інструкція, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної та швидкої евакуації людей, за якою не рідше одного разу на півроку мають проводитися практичні тренування всіх задіяних працівників.

У статті «Розробка планів евакуації на випадок пожежі» читайте докладніше:
1. Нормативні вимоги до плану евакуації під час пожежі
2. Види, зміст, розміри та розміщення планів евакуації
3. Приклад оформлення плану евакуації

Термінологія

Евакуація (спасіння) — це ефективні дії лю дей, що перебувають у приміщенні (на об’єкті) в якому виникла пожежа, спрямовані на переміщення в безпечне місце.
Евакуаційний вихід — це вихід із будинку (споруди), безпосередньо назовні або вихід із приміщення, що веде назовні, до коридору чи сходової клітки безпосередньо або
через суміжне приміщення. Евакуаційні виходи, шляхи евакуації повинні мати позначення з використанням знаків пожежної безпеки за ДСТУ ISO 6309:2007 «Протипожежний захист. Знаки безпеки».
План евакуації під час пожежі — документ, у якому вказано евакуаційні шляхи і виходи, визначено правила поведінки людей, а також порядок і послідовність дій обслуговуючого персоналу на об’єкті в разі виникнення пожежі*.
* Згідно з ДСТУ 2272-2006 «Пожежна безпека. Терміни та визначення основних понять».

У разі зміни планування або функціонального призначення будинків (приміщень, споруд), технології виробництва, штатного розкладу персоналу плани евакуації та інструкції мають бути відкориговані.

Види, зміст, розміри та розміщення планів евакуації
Плани евакуації можуть бути поверховими, секційними, локальними (індивідуальними) і зведеними (загальними).

Повна версія статті — в рубриці «Розробка планів евакуації на випадок пожежі» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №9, 2018.
Автор — Анатолій Рожков, експерт із питань пожежної та техногенної безпеки.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...
Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...