Робота за комп’ютером: як призначати додаткову відпустку


Робота за комп’ютером: як призначати додаткову відпустку

За пунктом 1 частини 1 статті 8 Закону України «Про відпустки» щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці надаються окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних і обчислювальних машинах, до яких належить і персональний комп’ютер, і яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими актами законодавства, надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів згідно з підрозділом «Інші види виробництв» розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства» (п.58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних  умовах та умовах підвищеного ризику для здоров»я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 №1290 (у редакції постанови від 13.05.2003 №679, із змінами, внесеними постановою від 16.12.2004 №1674).

Конкретна тривалість відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Відповідно до п.6 і 7 Порядку застосування названого вище Списку, затвердженого наказом Мінпраці України від 30.01.1998 №16, зареєстрованим у Мін’юсті України 30.01.1998 №58//2498, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Облік часу, відпрацьованого в таких умовах, проводить власник або уповноважений ним орган.

Роз’яснення надав заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці – начальник відділу регулювання умов і охорони праці Міністерства соціальної політики України Серій Ряботінь.

Джерело: Управління Держпраці у Кіровоградській області

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...