Рекомендації стосовно організації виробничого процесу в умовах літньої спеки


Рекомендації стосовно організації виробничого процесу в умовах літньої спеки

У найближчі десять днів на всій території Україні прогнозується суха, сонячна, спекотна погода. Робота в умовах перевищення температурного режиму негативно впливає на працездатність та здоров’я людини. Тому вкрай важливо у цей період вжити відповідні заходи щодо створення комфортних мікрокліматичних умов на робочому місці.

До параметрів мікроклімату, які впливають на стан здоров’я працюючих, відноситься температура повітря, відносна вологість, швидкість руху повітря та теплове (інфрачервоне) випромінювання.

Робота в умовах підвищеної температури негативно впливає на організм людини і може викликати погіршення самопочуття, зниження працездатності та загострення хронічних хвороб. При тривалій роботі, в умовах підвищеної температури, в організмі працюючих порушуються процеси терморегуляції.

Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Робочий процес, за таких умов, необхідно організовувати, з урахуванням заходів профілактики перегрівання організму працюючих.

Відповідно до Державних санітарних норм і правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», залежно від категорії робіт, оптимальні показники температури, для виробничих приміщень повинні бути від +180С до +240С.

За високої температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. У такому випадку слід змінити порядок робочого дня і перенести години роботи на ранковий або вечірній час. Коригування робочого часу в таких умовах прописується в колективному договорі.

Для профілактики зневоднення організму необхідно правильно дотримуватися питного режиму. З метою забезпечення оптимального водного балансу рекомендується також відшкодовувати втрату солей, що виділяються з організму з потом за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочнокислих напоїв, соків, вітамінізованих напоїв. Пити воду слід часто, дрібними порціями щоб підтримувати нормальну гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його життєдіяльність, обмін речовин). Також рекомендовано обтиратися мокрими серветками (рушником). Виходячи на вулицю в спекотний день, віддайте перевагу одягу з легких, бажано натуральних, матеріалів світлих тонів, а також пам’ятаєте про головний убір. Синтетика підсилює перегрівання організму та перешкоджає випаровуванню зі шкіри вологи, підсилює виділення поту і навіть може стати причиною теплового удару. Для захисту від надмірного теплового випромінювання, необхідно використовувати одяг з натуральних тканин або спеціальний одяг.

Вжиття цих та інших заходів під час роботи в умовах підвищеної температури атмосферного повітря, забезпечення комфортних температурних умов на робочому місці влітку забезпечить нормальне самопочуття працівників, стан їхнього здоров’я і, як результат, високий рівень працездатності та зменшення ризиків виробничого травматизму.

Джерело: cn.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання