...

Пропаганда безпеки праці серед молоді – один з пріоритетних напрямів діяльності


Пропаганда безпеки праці серед молоді – один з пріоритетних напрямів діяльності

Про роботу страхових експертів з охорони праці розповідає начальник відділу організації профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань управління виконавчої дирекції Фонду у м. Києві Олена Бочарова:

«Профілактика виробничого травматизму – один з головних напрямів роботи управління виконавчої дирекції Фонду у м. Києві. Він включає в себе цілий комплекс заходів, спрямованих на недопущення виробничого травматизму та збереження здоров’я і життя працюючих міста Києва.

Над реалізацією завдань у сфері пропаганди безпечних умов праці працюють страхові експерти з охорони праці управління. Спектр їхньої діяльності досить широкий і охоплює велике коло робіт. Так, зокрема, навесні поточного року з нагоди Дня охорони праці під девізом: «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві» вони взяли участь у нарадах в районних державних адміністраціях міста Києва, на яких розглядалися нагальні питання охорони праці. Ці заходи проходили також за участі представників територіального управління Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві, управлінь соціального захисту населення та управлінь освіти, міської ради професійних спілок, санітарно-епідеміологічної служби, управління охорони здоров’я, представників пожежного нагляду тощо.

Окрім цього, із зазначеної нагоди представники управління взяли безпосередню участь у спільних заходах з ушанування пам’яті загиблих на виробництві, в проведенні виставки дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей», в конкурсі на визначення «Кращого підприємства за станом охорони праці» в трьох номінаціях, які були організовані Київською міською державною адміністрацією.

Спільно з керівниками первинних профспілкових організацій та підприємств взято участь в організації та проведенні на ПАТ «Оболонь» конкурсу на краще робоче місце, виробничу дільницю (бригаду), які працюють з хімічними речовинами, з визначенням та заохоченням переможців у цих номінаціях.

У цей же період на веб-сайті управління було організовано проведення консультацій в режимі online-бесіди «Надаємо відповіді». Працівниками управління також було взято участь у виставці-презентації видавництва спеціалізованого щомісячного журналу «Довідник спеціаліста з охорони праці» та спецодягу і спецвзуття (організовано ТОВ «Консасті»).

Спільно з редакцією журналу «Промислова безпека», КМДА, РДА, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями роботодавців та профспілковими організаціями м. Києва, підприємствами взято участь у проведенні та інформаційному супроводженні Фестивалю анімаційних та відеофільмів «Безпека праці – 2014», спрямованого на формування культури праці та профілактику нещасних випадків на виробництві.

Страховими експертами з охорони праці управління взято участь в оформленні куточків, присвячених Дню охорони праці на 33 підприємствах столиці, таких як: ПАТ «Галактон», ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна», ПАТ «Банк Форум» та інших.

І ще одне з важливих питань, на яких би хотілося зупинитися детальніше, і яке займає одне з провідних місць у профілактиці нещасних випадків – це робота серед молоді та юнацтва. Адже ефективність цієї роботи полягає в її своєчасності. Профілактика ефективна тоді, коли працівників своєчасно навчають та інструктують правилам безпечних прийомів праці з самого початку трудової діяльності, а потім систематично їх нагадують при періодичних перевірках знань, переатестаціях та інструктажах. А зовсім не так, як це робиться у переважній більшості випадків: формально, поспіхом, часто «заднім числом» в результаті наслідків нещасного випадку і під страхом від очікування перевірок підприємства відповідними органами та можливих санкцій за результатами перевірок. А школа, професійні училища та ліцеї – це саме місце і час для перших уроків з охорони праці. Адже працівники повинні приступати до роботи вже обізнаними в цих питаннях, чітко знаючи свої права і даючи раду своїм діям.

Відповідно до статистики, на виробництві травмуються переважно люди середнього та старшого віку. Це свідчить про те, що молоді працівники більш обережні, а люди старшого віку, не дивлячись на значний досвід роботи, частіше нехтують правилами безпеки, в результаті чого стають жертвами виробничого травматизму. Це пояснюється завищеною самооцінкою та самовпевненістю працівників у своїх робочих навиках. І вони частіше, ніж молоді спеціалісти, ігнорують засоби індивідуального захисту, дотримання інших правил безпеки на виробництві, що і призводить до травмувань. Ось чому для працівників дуже важливе систематичне повторювання і нагадування правил дотримання заходів безпеки, проведення повторних інструктажів тощо. І саме тому ці знання необхідно передавати сучасній молоді – майбутнім працівникам.

У сучасний період молодь займає проміжне становище між дитинством і зрілістю, починає своє трудове життя в нелегких умовах. Більшість молодих людей, влаштовуючись на роботу, не знають про те, що вони наділені законодавством комплексом прав, і деякі роботодавці цим користуються. Тому одним із чинників реалізації норм охорони праці є інформування юнаків та дівчат про їх права, гарантії, умови праці. Адже молодь – це майбутнє держави, життєво важлива складова успішного економічного розвитку суспільства в майбутньому. І питання навчання молоді охороні праці потребує значної уваги з боку держави.

Цієї весни представники управління взяли участь в проведенні лекцій, присвячених Всесвітньому дню охорони праці, в столичній гімназії №19 «Межигірська», спеціалізованій школі №118 «Всесвіт» з поглибленим вивченням європейських мов та ще у вісімнадцяти інших навчальних закладах міста Києва. Також спільно з представниками районного управління освіти Дарницького району м. Києва, територіального управління Держгірпромнагляду у Київській області та м. Києві взято участь в проведенні семінару на тему: «28 квітня – Всесвітній день охорони праці» в Скандинавській гімназії. Експерти управління поспілкувалися з понад шестистами майбутніх спеціалістів, до яких донесли нові знання щодо прав громадян на охорону життя і здоров’я, санітарно-гігієнічних норм праці та правил поведінки на виробництві, націлених на збереження здоров’я і життя працівників.

Діти уважно слухали лекції страхових експертів з охорони праці та наперебій задавали питання. Не дивлячись на те, що слухачами цих лекцій були учні шостих-восьмих класів, яким всього по 12-14 років, вони цікавилися досить серйозними питаннями, до того ж ставили їх, чітко сформувавши думку та оперуючи «дорослими» професійними термінами. Нашим спеціалістам залишалося лише встигати «відстрілюватися» відповідями на питання учнів, що надходили одне за одним. Загалом діти залишилися дуже задоволені уроками та лекціями, часто навіть не помічаючи, як швидко приходила перерва.

Відповідно до навчальної програми своїх закладів усі учні проходять курс навчання за предметом «охорона праці». Проте важливість і актуальність проведення подібних зустрічей зі спеціалістами Фонду полягає в живому спілкуванні молоді з досвідченими та обізнаними фахівцями в сфері охорони праці. Адже ці люди теорію програмного матеріалу можуть доповнити практичними прикладами з життя, в деяких моментах більш дохідливо пояснити те, що не написано в жодному підручнику.

Приємно відзначити, що тематикою бесід були зацікавлені не лише учні. Навіть деякі вчителі зверталися за кваліфікованою допомогою страхових експертів із роз’ясненням окремих питань охорони праці і наші фахівці люб’язно надавали консультації в межах своєї компетенції. Дехто з вчителів з охорони праці зверталися до експертів за наданням практичних рекомендацій та радилися з ними щодо проведення лекцій відповідного предмету.

Подібна співпраця з освітянами управлінням проводиться вже не вперше, але все-рівно дуже приємно отримувати листи від керівництва навчальних закладів, у яких вони висловлюють слова вдячності нашим спеціалістам. А отже, проведена ними профілактична робота, маємо сподівання, виправдає свою мету і принесе продуктивні результати. Адже ми, не менше освітян, зацікавлені в тому, щоб нова зміна кваліфікованих працівників була добре обізнаною в питаннях охорони праці, здоровою і соціально захищеною».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України