...

Профілактика виробничого травматизму – першочергове завдання


Профілактика виробничого травматизму – першочергове завдання

Профілактична робота по упередженню виробничого травматизму та професійної захворюваності є основним завданням страхового експерта з охорони праці. З цією метою страховим експертом постійно проводяться консультації з питань охорони праці та надається допомога роботодавцям у створенні та покращенні системи управління охороною праці

Представники відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Новоград-Волинський приймають участь в засіданнях комісій з безпечної життєдіяльності регіону. З питань профілактики виробничого травматизму відділення тісно співпрацює з місцевими ЗМІ, на сторінках яких публікуються матеріали щодо охорони праці на підприємствах страхувальників та в окремих галузях.

Проводячи моніторинг стану охорони праці на підприємствах під час розслідування нещасних випадків на виробництві можна констатувати, що на підприємствах, де не створено служби охорони праці, у більшості випадків ніхто не займається навчанням та перевіркою знань з питань охорони праці, проведенням інструктажів, або це зводиться до формального збирання підписів.

Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, не проходять встановленого законодавством навчання та перевірки знань з питань охорони праці, і, як наслідок такої безтурботності – нещасний випадок, професійне захворювання. А мораторій на проведення перевірок Фондом стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємствах також дещо розхолодив страхувальників приділяти охороні праці першочергову увагу.

Однією із проблем охорони праці сьогодення – це відсутність інженерів з охорони праці, особливо на сільгосппідприємствах, що здебільшого мотивується фінансовою неспроможністю їх утримання. Такі роботодавці не знають, чи не хочуть знати про працівників, котрі б вели ділянку роботи з охорони праці. Дехто з них вважає, що користі від них мало. Та коли трапляється нещасний випадок, звинувачення завжди лягають на плечі постраждалого працівника. На запитання: «Хто навчив працівника безпечним методам роботи?» – відповіді, як правило, немає. А коли непоправне вже сталося, керівники, співчувають потерпілим, надають матеріальну допомогу, щиро шкодують про те, що трапилось, нарікають на трагічний збіг обставин, безпечність і безтурботність самих потерпілих. Але в багатьох ситуаціях такі випадки можна було б попередити.

Виникають і інші ситуації, коли на підприємстві і ефективно діє служба охорони праці, і відпрацьовано та затверджено Положення, інструкції з ОП, вчасно проводяться інструктажі, навчання і т.д., але на жаль, захистити працівника від його власної недисциплінованості, недбалості, безвідповідальності таки заходи не в змозі. Адже те, що працівник повинен робити, можна вмістити на декількох сторінках, а про те, що йому робити забороняється, можна написати багатотомну енциклопедію. Для попередження нещасних випадків на виробництві, роботодавцям необхідно не тільки створювати умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а й не допускати порушень технологічного процесу та здійснювати суворий контроль за виконанням виробничої дисципліни та правил безпеки. Необхідно проводити відповідну роботу для виховання у працюючих психології безпечної праці, щоб вони оцінювали кожний крок і кожну дію з точки зору її безпечного виконання. Якщо сам працівник буде усвідомлювати, що нехтування власною безпекою будь-якої миті може обернутися каліцтвом, або смертю, тоді й нещасних випадків на виробництві буде менше.

Керівники підприємств зобов‘язані завжди пам’ятати, що вони, згідно із діючим законодавством, несуть особисту відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на виробництві.

Фонд соціального страхування
від нещасних випадків на виробництві
та професійних захворювань України