Професійні ризики під час передпосівного обробітку ґрунту


Професійні ризики під час передпосівного обробітку ґрунту

В області почалася активна робота по проведенню комплексу весняно-польових робіт. Аграрії розпочали передпосівний обробіток ґрунту. У зв’язку з цим Управління Держпраці у Кіровоградській області зосереджує увагу керівників та працівників сільгосппідприємств на дотриманні вимог безпеки та охорони праці під час посівної кампанії.

Нещасні випадки в АПК найчастіше трапляються під час експлуатації самохідних машин. Це, насамперед, колісні трактори та вантажні автомобілі. Однією із причин нещасних випадків у сільському господарстві є банальна неуважність і порушення працівниками простих норм безпеки праці під час виконання механізованих процесів.

Тому, особливу увагу аграріїв звертаємо на небезпечні та шкідливі виробничі чинники, які можуть впливати під час використання сільськогосподарської техніки:

фізичні – рухомі агрегати й механізми, підвищена температура, запиленість та загазованість повітря робочої зони;  рівень шуму, вібрації,  освітленості робочої зони, статичної електрики;

хімічні – пестициди, агрохімікати, гази розкладання органічних речовин

психофізіологічні – фізичні  та нервово-психічні перевантаження.

Від цих чинників залежить і професійні ризики. Зокрема, ризики під час роботи на ґрунтооброблювальних, посівних та садильних машинах, під час агрегатування сільськогосподарської техніки:

— перекидання машини, агрегату;
— раптове опускання навісного знаряддя;
— травмування працівника рухомими механізмами машин;
— наїзд   на дорожні перешкоди або на працівника;
— падіння знаряддя на працівника;
— втрата стійкості з’єднуваного (агрегатованого) знаряддя;
— падіння працівника з машин;
— від’єднання причепу під час руху.

Професійний ризик під час внесення пестицидів та агрохімікатів:

— потрапляння парів пестицидів у повітря робочої зони (у кабіну трактора) та вдихання їх працівником;

— потрапляння пестицидів до організму працівника разом з їжею чи питною водою та на шкіру.

Роботодавцю та відповідальним керівникам структурних підрозділів необхідно перед початком посівної скласти технологічну карту робіт,  до якої включити усі аспекти виробничих операцій, у тому числі з охорони праці. Провести інструктажі з охорони праці на робочих місцях з усіма працівниками, медогляди, перевірку знань (особливо механізаторів) щодо дотримання правил безпечного виконання робіт. Посилити контроль за дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни. Не допускати до роботи працівників у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, хворобливому або стомленому стані. Фаховий рівень працівників повинен відповідати виконуваним роботам. Перевірка відповідності машин та обладнання – вимогам правил з охорони праці, пожежної безпеки, дорожнього руху та електробезпеки. Рух та розміщення  машин, агрегатів,   транспортних засобів на полях необхідно проводити виключно згідно з розробленими технологічними картами.

Слід організувати в польових умовах пункти обігріву і харчування працівників, надання, за необхідністю, медичної допомоги. Забезпечити працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Працівників без засобів   індивідуального   захисту,  а  також,  якщо  вони  знаходяться  в забрудненому, несправному   стані   або  з  простроченими  строками  періодичних випробувань, до роботи не допускаються.

Особливу увагу необхідно звернути на   безпеку під час використання пестицидів та мінеральних добрив.

 Доставку пилоподібних мінеральних добрив на поле з подальшим їх внесенням у ґрунт необхідно здійснювати на спеціальному транспортному засобі, обладнаному устаткуванням для вивантаження.  

Роботи, пов’язані з підготовкою мінеральних добрив до внесення у ґрунт, здійснювати за допомогою механізмів, оснащених пристроями для зниження пилоутворення.

Не дозволяється:

— перевозити аміачну селітру з іншими мінеральними добривами на одному транспортному засобі;
— у темний час доби виконання робіт, пов’язаних з транспортуванням аміако-вмісних мінеральних добрив, приготуванням розчинів, змішування їх та внесення  у ґрунт;
— транспортувати разом  різні види пестицидів, хімічна взаємодія яких, у разі порушення упаковки, може спричинити займання;
— перевозити пестициди та протруєне насіння разом з біологічними засобами захисту рослин, харчовими і кормовими продуктами та іншими вантажами;
— готувати розчини пестицидів безпосередньо в полі без засобів механізації; 
— використовувати для зберігання продуктів, фуражу, води тару від мінеральних добрив, навіть після її знешкодження.

Заборонено:

— експлуатацію несправних машин та обладнання; сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі;
— використання машин з недостатнім ущільненням з’єднань;
— перебування у зоні можливого руху маркерів або навісних машин під час розвертання машинно-тракторних агрегатів;
— одночасне обслуговування одним працівником двох або більше сівалок;
— підйом або спуск з машин під час їх руху;
— робота на навісних сівалках.

завантаження сівалок і садильних машин насінням, садильним матеріалом та добривами повинно бути механізованим.

Ручне завантаження допускається лише за умови зупинення посівного або садильного агрегату та вимкнення двигуна трактора.

Замінювати, очищати і регулювати робочі органи навісних машин і знарядь, які перебувають у піднятому стані, дозволено після вжиття заходів, що запобігають їх самовільному опусканню.

Заборонено залучати підлітків до робіт з підвищеною небезпекою.

Спеціалісти Управління Держпраці у Кіровоградській області готові надати кваліфіковану практично-методичну та провести роз’яснювальну роботу з питань охорони праці працівникам галузі АПК через створені при райдержадміністраціях інформаційно-консультативні пункти. Інформація щодо відповідальних осіб розміщена на сайті Управління, за консультаціями також можна звернутись за телефоном 321302. Будемо раді допомогти.

Джерело: kirtu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання