Продовження терміну експлуатації вогнегасників


Продовження терміну експлуатації вогнегасників

Вогнегасники повинні відповідати вимогам ДСТУ 3675, ДСТУ 3734, НАПБ Б.01.008-2004 «Правила експлуатації вогнегасників», технічних умов, експлуатаційних документів виробників і бути сертифікованими в Україні в установленому порядку. Державний стандарт України ДСТУ 3675-98 «Пожежна безпека. Вогнегасники переносні. Загальні технічні вимоги та методи випробувань» зазначає, що призначений термін служби для вогнегасників (крім вуглекислотних) повинен бути не менше ніж 10 років.

Призначений термін служби балонів високого тиску вуглекислотних вогнегасників установлюється розробником вогнегасників з урахуванням вимог НПАОП 0.00-1.59-87 «Правила устройства и безопасной эксплуатации сосудов, работающих под давлением».

Всі вогнегасники підлягають обов’язковому огляду особою, відповідальною за пожежну безпеку. При виявленні пошкоджень, відсутності маркування, пломби чи пристрою блокування, при наявності механічних пошкоджень і слідів корозії на їхніх корпусах або запірно-пускових пристроях, при відсутності робочого тиску в корпусі (для вогнегасників закачного типу) вогнегасники підлягають технічному обслуговуванню (далі — ТО).

Першою стадією ТО вогнегасника є його технічне діагностування. Технічне діагностування проводять з метою визначення його технічного стану, пошуку несправності та прийняття рішення щодо його ремонту, технічного опосвідчення, перезаряджання або завершення його експлуатації.

Під час проведення технічного діагностування кожного вогнегасника перевіряється наявність паспорта на нього, непошкодженого маркування, пломби і пристрою блокування.

Технічне діагностування всіх типів вогнегасників проводять відповідно до настанови з ТО виробника на конкретний тип вогнегасника з періодичністю не рідше одного разу на рік.

Відповідно до ДСТУ 2860 «Надійність техніки. Терміни та визначення» призначений термін служби — це календарна тривалість експлуатації, при досягненні якої експлуатацію об’єкта належить припинити незалежно від його технічного стану. Показники надійності вогнегасників щодо призначеного терміну служби вказуються розробниками вогнегасників в технічних умовах.

Отже експлуатацію вогнегасників (вуглекислотних та порошкових) здійснюють відповідно до призначеного терміну служби, який вказується в технічних умовах та інших експлуатаційних документах виробника вогнегасників.