Про проблеми застосування евакуаційних апаратів. Продовження


Про проблеми застосування евакуаційних апаратів. Продовження

Продовження. Початок у № 1-2019

Важливою умовою для правильного вибору саморятівників є забезпечення достатньо великого часу захисної дії (далі — ЧЗД) для евакуації. Як правило, ЧЗД ізолюючих ЗІЗОД залежить від умов застосування (витрати повітря). Постачальники саморятівників зазвичай вказують ЧЗД, отриманий при сертифікаційних випробуваннях (витрата повітря 35 л/хв) і в стані очікування (іноді при важкій роботі). Однак саморятівники можуть застосовуватися в умовах, що відрізняються від лабораторних; і ЧЗД при евакуації може стати менше очікуваного. Крім того, об’єм повітря, що вдихається, у людей може бути різним, залежить від маси тіла, об’єму легень та інших причин.


У статті «Про проблеми застосування евакуаційних апаратів» читайте докладніше:
1. Пристрої для короткочасного використання в аварійних ситуаціях для виходу з небезпечної зони: характеристики
2. Міжнародний досвід та досвід України з контролю якості ЗІЗОД
3. Вибрати саморятівник правильно


Важливо!
Вибір саморятівників має ґрунтуватися на оцінці умов їх експлуатації, що значно ускладнено відсутністю достатньої інформації про їх реальну ефективність, розвиток аварійних ситуацій, поведінку людини, ступінь важкості ситуації.

По суті, вибір засобу захисту працівників відбувається на основі суб’єктивної думки споживачів та реклами постачальників.

Зазначимо, що розробники саморятівників більше переймаються забезпеченням необхідного ЧЗД, а не можливістю виробу бути завжди під рукою. Створення легкого саморятівника з великим ЧЗД поки, на жаль, неможливе. Тому рівень техніки, характер і умови праці, а також метод використання саморятівників (один саморятівник на одного шахтаря) можуть перешкоджати успішній евакуації. В СОУ 10.1.00174102-018:2011 передбачені колективні засоби захисту гірників під час аварій так званих притулків. На наш погляд, це не вирішує проблему — адже до притулку потрібно зуміти дістатися, використовуючи ЗІЗОД. Наведені в таблиці 2 характеристики деяких моделей саморятівників показують, що їх маса з ЧЗД 1 год навряд чи може бути знижена.

Також наразі більша частина населення, не зайнята безпосередньо в сфері трудової діяльності, не враховується при створенні нормативної бази даних про потребу в ЗІЗОД. А отже, для цих категорій громадян не розробляються і не виробляються адекватні віковим, фізіологічним й іншим їхнім особливостям ЗІЗ, тобто значна частина цивільного населення України фактично залишається беззахисною.

Таблиця 1

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №2, 2019.

Автори:

  • Василь Голінько, завідувач кафедри аеорології та охорони праці НТУ «Дніпровська політехніка», професор, докт. техн. Наук
  • Сергій Чеберячко, доцент кафедри аеорології та охорони праці НТУ «Дніпровська політехніка», докт. техн. Наук
  • Данило Клімов, аспірант кафедри аеорології та охорони праці НТУ «Дніпровська політехніка»

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...