...

Про право на скорочену тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці


Про право на скорочену тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці

Відповідно до статті 7 Закону України «Про охорону праці» працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці мають право на пільги і компенсації, у тому числі на скорочення тривалості робочого часу, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Скорочена тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці встановлюється працівникам виробництв, робіт, цехів, професій і посад, передбачених відповідними розділами Переліку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р. № 163 (далі — Перелік).

При визначені права на скорочену тривалість робочого тижня необхідно додержуватись вимог Порядку застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого наказом Мінісоцполітики України від 23.03.2001 р. № 122 (далі – Порядок).

Згідно пункту 1 зазначеного Порядку, скорочена тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці встановлюється працівникам виробництв, цехів, професій і посад, передбачених відповідними розділами Переліку, незалежно від відомчого підпорядкування цих виробництв, цехів, а також від форм власності підприємств, організацій і установ.

Назви професій і посад керівників, фахівців, службовців та робітників, передбачених у Переліку, вказані відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства соціальної політики №1103 від 04.07.2017р.

Працівникам, професії та посади яких не передбачені в Переліку, але які в окремі періоди робочого часу виконують роботу на виробництвах, у цехах, за професіями і на посадах, означених переліком, скорочена тривалість робочого часу встановлюється у ці дні тієї самої тривалості, як і працівникам, постійно зайнятим на цій роботі.

Відповідно до пункту 7 Порядку, якщо в Переліку зазначено «постійно зайнятий» або «що постійно працює», скорочена тривалість робочого часу відповідно до вказаної в переліку тривалості встановлюється працівникові лише в ті дні, коли він фактично був зайнятий в цих умовах протягом всього скороченого робочого часу, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад.

У разі відсутності таких записів скорочена тривалість робочого часу згідно із зазначеною в переліку тривалістю встановлюється працівникові лише в ті дні, коли він фактично був зайнятий в шкідливих умовах праці не менше половини тривалості робочого часу, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Згідно п. 9 Порядку скорочена тривалість робочого тижня встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці, відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442.

Автор: головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Гаркава Н.В.

Джерело: Новини Полтавщини

Матеріали до теми


Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...