...

Про користування атракціонами


Про користування атракціонами

У населених пунктах України та парках відпочинку експлуатуються понад 1100 стаціонарних та пересувних атракціонів, з них більше 40 в Херсонській області. Переважна більшість з них відпрацювали встановлені терміни експлуатації, а тому вони потребують особливої уваги до технічного стану.

Суб’єкти господарювання, які мають намір експлуатувати атракціони, віднесені до атракціонів підвищеної небезпеки, а також дитячі механізовані атракціони, відповідно до вимог Правил та  ПКМУ від 26.10.2011 року № 1107 мають отримати дозвіл територіального органу Держпраці на їх експлуатацію.

Вимоги, яких повинні дотримуватися роботодавці, чітко визначені Правила будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки. Зокрема, це призначення відповідальних осіб, ремонтного персоналу, визначення їх функцій, проведення своєчасного навчання і необхідних нормативних процедур на атракціонах – експертного обстеження, технічного огляду, тощо. Звичайно, хотілося б щоб наші атракціони були більш новими, щоб якомога менше було механізмів, які відпрацювали по 20-30 років. Та оскільки наші підприємці ще не настільки заможні, щоб придбати нову техніку, вони повинні дотримуватися певної процедури: щоб атракціон, який відпрацював нормативний термін експлуатації, міг надалі безпечно експлуатуватися, – потрібно провести його експертне обстеження організацією, яка має на це відповідний дозвіл. Після цього уповноважена організація проводить позачерговий технічний огляд. По завершенні цих процедур та оформленні необхідної документації атракціон може бути допущений до експлуатації з максимально можливою гарантією безпеки для обслуговуючого персоналу та відвідувачів.

Безпека атракціонів багато в чому залежить від свідомості роботодавців. Деякі власники атракціонів ставлять собі першочергове завдання – заробити якомога більше грошей. Хтось ставиться до питання з усією відповідальністю, ставить до відома наглядові організації про своє прибуття в регіон, неухильно дотримується вимог Правил та законодавства. Проте роботодавець повинен знати: сьогодні він заощадить, а завтра через це може трапитися трагедія, яка принесе великі неприємності не тільки постраждалим, а й безпосередньо власнику атракціону. Тоді йому доведеться заплатити в рази більше.

У зв’язку із законодавчими обмеженнями і  змінами в періодичності проведення планових заходів державного нагляду (контролю), територіальними органами Держпраці останнім часом мінімізовано кількість  перевірок атракціонної техніки в населених пунктах та парках відпочинку. 

Зважаючи на зазначене та з метою запобігання випадків травматизму  під час дозвілля та відпочинку населення Головним управлінням Держпраці у Херсонській області проводяться превентивні заходи щодо безпечності функціонування атракціонної техніки, а саме: семінар-наради з суб’єктами господарювання, які експлуатують атракціони, надаються роз’яснення через засоби масової інформації щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. 

Лише спільно з органами місцевої влади, господарюючими суб’єктами, наглядовими та контролюючими органами можливо вирішення питання щодо забезпечення безпечних умов експлуатації атракціонної техніки.

Джерело: ks.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання