Про дотримання Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті


Про дотримання Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті

Про посилення відомчого нагляду за дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання будівельно-монтажних робіт на висоті йшлося на нараді з керівниками та спеціалістами служб охорони праці підприємств будівельної галузі Криворіжжя.

Нараду за даної тематики ініціювали фахівці Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області через факт зростання травматизму у будівельній галузі Дніпропетровської області та Кривому Розі зокрема.

Здійснюючи статистичний аналіз, начальник Криворізького гірничопромислового управління Олександр Волохов зазначив, що по області у будівельній галузі за вісім місяців 2018 року травмувалося 15 працівників, шість з яких смертельно, за це й же період 2017 року травмовано 17 працівників, п’ять з них смертельно.

У Кривому Розі зокрема, протягом восьми місяців поточного року травмувалося вісім працівників, два з яких смертельно, тоді як в минулому році за аналогічний період допущено шість травмувань без смертельних наслідків. Тут же Олександр Волохов зауважив, що з восьми цьогорічних потерпілих п’ятеро (де один смертельно) постраждало через падіння з висоти.

Аналіз причин нещасних випадків свідчить про низький рівень виконання посадовими особами та робітниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Таким чином, вся увага учасників наради була сконцентрована на забезпеченні керівниками та посадовими особами підприємств виконання вимог безпеки і охорони праці під час здійснення будівництва, монтажу (демонтажу) конструкцій і обладнання, ремонту, реконструкції, експлуатації об’єктів згідно з НПАОП 0.00-1.15-07 «Правила охорони праці під час виконання робіт на висоті».

Головний державний інспектор відділу нагляду в промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки Ігор Сачевчич підіймав на розгляд розуміння самого поняття «роботи на висоті», поняття «верхолазні роботи». Говорили про допуск працівників до виконання таких робіт, зокрема зупинились на обов’язковому укладанні трудових договорів з працівниками. Обговорили питання забезпечення працівників необхідними індивідуальними та колективними засобами захисту, вжиття заходів по усуненню і зменшенню впливу шкідливих або небезпечних факторів, обов’язкове врахування метеорологічних умов та стану здоров’я працівників, які виконують роботи на висоті.

У формі конструктивного діалогу учасники наради торкнулись проблемних питань і шляхів їх вирішення у роботі, виконуючи функцію підрядної або субпідрядної організації.  Обмінялись досвідом щодо систем попередження та управління ризиками на підприємствах будівельної галузі.

На завершені зустрічі заступник начальника відділу нагляду в промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки Дмитро Ліпшей познайомив присутніх з оприлюдненим проектом постанови Кабінету Міністрів України „Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, заходів державного гірничого нагляду Державною службою України з питань праці” та даючи коментарі до нього рекомендував керівникам підприємств взяти його до уваги.Резюмуючи проведену нараду, фахівці Держпраці вкотре наголосили на обов’язковому дотриманні і виконанні посадовими особами та робітниками суб’єктів господарювання будівельної галузі вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Закликали до співпраці задля уникнення порушення чинного законодавства України а найголовніше – попередити травмування та зберегти життя та здоров’я працівників.

Джерело: прес-служба Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...