Про додержання вимог промислової безпеки та охорони праці на об’єктах підвищеної небезпеки в несприятливих погодних умовах


Про додержання вимог промислової безпеки та охорони праці на об’єктах підвищеної небезпеки в несприятливих погодних умовах

Зараз триває підвищена температура повітря, тому, щоб запобігти теплового удару, тепловій втомлюваності працівників, потрібно вжити рекомендованих запобіжних заходів. 

Так, під час роботи на  будівництві роботодавець зобов’язаний видавати спецодяг, до якого повинні входити сонцезахисні окуляри, додатково ввести декілька перерв з прийняттям душу, а також забезпечити працівників якісною питною водою. Крім того, лікарі рекомендують протягом робочого дня на відкритих майданчиках поливати територію з шлангу, при температурі вище 27 0С  на будівельних майданчиках скоротити робочий день на тридцять хвилин, а при температурі вище  37 0С проводити роботи на відкритому повітрі взагалі не рекомендують.

А от такі рекомендації щодо додержання цих вимог надають Національний інститут охорони праці (NIOSH) та управління з охорони праці (OSHA – в Мінпраці  США)

Організаційні заходи:
– Розкажіть співробітникам та адміністрації про небезпеку, що виникає при перегріванні, і про способи її зниження. Робітники повинні вміти виявляти симптоми у себе і у інших  і повідомляти про це.
– Нехай робітники починають працювати при підвищеній температурі поступово, звикаючи до цієї обстановки протягом 5 днів. Почніть з навантаження 50% і доведіть його до 100% на п’ятий день. Таке звикання потрібно і для нових співробітників, і для співробітників, хто був відсутній на роботі більше тижня.    
– Забезпечте робітників охолодженої водою, що знаходиться в доступному і помітному місці поруч з місцем роботи. Вода повинна бути придатною для пиття (приємною на смак і без запаху), бажано — охолодженою до 10-150С (можна використовувати термоси).
– Нагадуйте робітникам, щоб вони пили воду часто і потроху для підтримання хорошої гідратації організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). Воду потрібно пити до того, як відчуєш спрагу. При помірно підвищеній температурі при виконанні роботи середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0.5 л води на годину — приблизно одну чашку кожні 20 хвилин. 
– Попередьте робітників, щоб вони не пили багато води. Вони не повинні випивати за добу більше 1.4 л води. Якщо ж їм потрібно більше рідини, прийміть заходи для зниження перегріву.
– Треба, щоб робітники регулярно їли їжу, що містить достатньо солей, або пили рідину, яка містить електроліти, тому що при потінні організм втрачає солі.
– Зменшіть фізичне навантаження — підйом вантажів, переміщення важких об’єктів, підйом вгору. Використовуйте механізацію або залучайте додаткових робітників. Складіть розклад роботи так, щоб співробітники регулярно відпочивали (“захист часом»), а при виконанні важкої роботи збільшуйте перерви.
– Якщо на початку періоду відпочинку пульс перевищує 110 ударів на хвилину, скоротіть наступний період роботи на третину і залиште його таким укороченим далі. Якщо будете вимірювати температуру тіла в роті, робіть це до того, як робітник питиме воду. Якщо температура тіла в роті перевищує 37,60С, скоротіть наступний період роботи на третину.
– Для вимірювання втрати ваги при потінні можна зважувати робітника на початку і в кінці зміни. Втрата ваги (через втрату води) не повинна перевищувати 1,5% від ваги тіла. Якщо вона перевищує цю величину, потрібно збільшити споживання води.
– Слідкуйте за прогнозом погоди, щодня регулюйте графік роботи, зрушуючи час роботи на більш холодні години доби. Слідкуйте за плануванням робіт на підприємстві, і плановані роботи з профілактичного ремонту та техобслуговування обладнання переносьте на більш холодну пору року.
– Складіть графік роботи так, щоб робітники могли часто відпочивати в тіні або в прохолодному місці, зробити перерву, щоб попити води (як спортсмени). Рекомендується, щоб робітники могли відпочивати в прохолодній обстановці (відпочинок в прохолодній обстановці не погіршує переносимість підвищеної температури на місці роботи, покращує тепловіддачу).
– Використання ЗІЗ збільшує ризик теплового удару, особливо під час носіння напівпроникного або непроникного одягу (наприклад,  прогумованого). Коли температура повітря перевищує 21 градус С або під час виконання важкої роботи, такий одяг погіршує тепловіддачу за рахунок випаровування і теплообміну. Потрібно періодично перевіряти, чи не перегрілися люди.
– При нагріванні випромінюванням використовуйте тепловідбивний одяг, який не повинен щільно прилягати до тіла. Є зручні та ефективні тепловідбивні жилети з кишенями, в які кладуть охолоджуючі пакети.
– Недорогим і ефективним засобом захисту від перегріву є бавовняні (і спеціальні) костюми, змочені водою.
– Існують більш дорогі ЗІЗ від перегріву, але там використовується двигун із живленням від акумулятора, або ж вони повинні з’єднуватися з пристроєм, що подає охолоджуючу рідину

Технічні способи запобігання перегріву:
Кращий спосіб запобігти перегріву – знизити температуру повітря.
– При роботі під відкритим небом можна змінити графік роботи так, щоб вона припадала на більш прохолодний час доби. Але занадто ранній початок роботи може посилити втому. Крім того, зазвичай рано-вранці вище вологість повітря. Забезпечте місця з охолодженням повітря (або з тінню) поруч з місцем роботи, і дайте можливість людям там часто відпочивати.
– Внутрішні приміщення можуть охолоджуватися повітрям за допомогою кондиціонера або за рахунок подачі зовнішнього повітря вентиляцією, якщо його температура досить низька.
– Іншим способом зниження температури є установка відображальних щитів для зменшення теплопередачі випромінюванням, теплоізоляція гарячих поверхонь, зменшення вологості (усунення витоків пари, сухі підлоги).
– Якщо температура повітря нижче температури шкіри, то установка вентилятора для збільшення швидкості руху повітря близько робочого поліпшить його тепловіддачу. Але при збільшенні швидкості руху повітря більше 1,5 м с  це може дати негативний результат.

Джерело: www.dnop-odessa.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання