Пріоритетом діяльності Держгірпромнагляду є запобігання нещасним випадкам, а не каральна функція


На цьому наголосив Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва під час робочої поїздки на Дніпропетровщину, де він провів нараду з розгляду підсумків роботи теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області за 11 місяців 2013 року.
Як зазначив очільник Служби Олександр Хохотва, сучасна економічна стратегія, необхідність поліпшення інвестиційного клімату в країні вимагає нового підходу від Держгірпромнагляду, в якому його ефективність повинна поєднуватися із зменшенням адміністративного тиску на суб’єктів господарювання. Отже, пріоритетом діяльності Служби є запобігання нещасним випадкам, а не каральна функція.
«Головним для нас є сприяння створенню безпечних умов праці на кожному робочому місці, а не адміністративний тиск на роботодавця, – зауважив Олександр Хохотва. – І той факт, що у такому промисловому регіоні-гіганті, як Дніпропетровщина,  спостерігається стійка тенденція зниження рівня виробничого травматизму, свідчить про наявну можливість працювати ефективно задля збереження людських життів».
Зокрема, проведений аналіз стану промислової безпеки засвідчує, що впродовж 11 місяців 2013 року на підприємствах Дніпропетровській області, підконтрольних теруправлінню, кількість нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 29 випадків ( 297 – у 2013 р. порівняно з 336 у 2012 р). Кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов’язаних із виробництвом, зменшилася на 5 випадків (23 – у 2013 р. порівняно з 28 у 2012 р.). А кількість групових – зменшилася на 7.

Протягом 11 місяців поточного року посадовими особами теруправління проведено 768 перевірок суб’єктів господарювання та 5 857 перевірок виробничих об’єктів (відповідно 1,2% та 2,8% від загальної кількості, які підпадають під державний нагляд). Виявлено 46 718 порушень вимог законів та нормативно-правових актів з охорони праці.
За порушення вимог законодавства про охорону праці до адміністративної відповідальності притягнуто 4370 працівників. На 146 посадових осіб матеріали про порушення законодавства з охорони праці направлено органам прокуратури.
За словами начальника теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області, позитивній динаміці зниження рівня травматизму також сприяла тісна співпраця теруправління та місцевих органів влади у здійсненні профілактичних заходів, проведенні перевірок за участі представників державних адміністрацій на місцях. Так, на Дніпропетровщині було заздалегідь організовано та проведено семінари-наради стосовно безпечного проведення весняно-польових і зернозбиральних робіт підприємствами агропромислового комплексу.

Окрім того, невід’ємною складовою профілактики виробничого травматизму є активна інформаційно-роз`яснювальна робота з боку теруправління. Зокрема, здійснення інформування громадськості про діяльність і політику Служби, безпосередньо теруправління, шляхом виступів та надання коментарів з актуальних питань безпеки у засобах масової інформації, через офіційний сайт теруправління. Адже він є каналом інформації, яким користуються не лише громадяни та суб’єкти господарювання, а й представники регіональних та центральних засобів масової інформації, аудиторією яких є мільйони громадян України. 

“Держгірпромнагляд України”