Пріоритетні напрями медичної, професійної та соціальної реабілітації потерпілих на виробництві у Закарпатській області


Про медико-соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві розповідає головний спеціаліст з питань медичного обслуговування потерпілих управління виконавчої дирекції Фонду у Закарпатській області Віолетта Балаж.

«Одним із основних завдань Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» є відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань.

Турбота про людину праці, яка під час виконання своїх службових обов’язків, внаслідок отриманих травм або професійного захворювання, втратила своє здоров’я, професію, заробіток, або й навіть стала інвалідом на все життя – є лейтмотивом і рушійною силою в нелегкій, але благородній справі працівників Фонду щодо соціального захисту, охорони життя та здоров’я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Надзвичайно важливим напрямом діяльності робочих органів виконавчої дирекції Фонду є медична, професійна та соціальна реабілітація потерпілих на виробництві. Медична реабілітація – це комплекс заходів, спрямованих на відновлення порушених чи втрачених функцій людського організму, на виявлення та активізацію його компенсаторних можливостей з метою забезпечення умов для повернення індивідуума до нормальної життєдіяльності, на профілактику ускладнень та рецидивів захворювання.

Основними умовами ефективного відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві, а також зменшення відсотку інвалідизації є кваліфіковане і грамотно проведене лікування на госпітальному етапі, своєчасна медична реабілітація в спеціалізованих медичних закладах на ранніх стадіях захворювання та організація санаторно-курортного етапу лікування.

Станом на 1 січня 2014 року у відділеннях виконавчої дирекції Фонду в районах та містах обласного значення отримують страхові виплати 1463 потерпілих на виробництві, у тому числі – 158 осіб, які мають право на ці виплати. На обліку знаходяться 1007 інвалідів, з них: 802 по трудовому каліцтву та 205 по професійному захворюванню. Інвалідів І групи – 41 чол., ІІ групи – 190 чол. та ІІІ групи – 776 чол. Крім того, щомісячно здійснюються страхові виплати 302 потерпілим, у яких визначено тільки відсотки втрати професійної працездатності, без групи інвалідності.

Всі види допомог по медико-соціальній реабілітації потерпілим призначаються на підставі висновку медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) про таку потребу, індивідуальної програми реабілітації інваліда (далі – ІПР) та довідки лікарської консультативної комісії (лікування до настання стійкої втрати працездатності, призначення лікарських засобів).

Протягом 2013 року 190 потерпілим в області виплачувалися кошти з бюджету Фонду на медичну, професійну та соціальну реабілітацію на загальну суму 1671,9 тис. грн., зокрема, на:

– придбання путівок для санаторно-курортного лікування;

– технічні та інші засоби реабілітації (протезні вироби, ортопедичне взуття, засоби пересування, засоби особистого догляду тощо);

– лікарські засоби та вироби медичного призначення;

– стаціонарне лікування в ЛПЗ;

– спеціальні засоби пересування (інвалідні візки);

– придбання окулярів;

– медичний спеціальний догляд, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування;

– на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування інвалідів.

На сьогодні в користуванні інвалідів знаходяться 42 автомобілі, придбані за кошти Фонду, а двоє потерпілих повинні отримати автомобілі на початку цього року.

Своєчасно та повною мірою забезпечуються потерпілі на виробництві протезними виробами, ортопедичним взуттям, засобами особистого догляду, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, постільною та натільною білизною. Робочими органами виконавчої дирекції Фонду укладено договори з Львівським казенним експериментальним підприємством засобів пересування і протезування, ТОВ «Реабілітація ЛТД» (м. Львів), аптечними закладами області, приватними підприємствами.

Лікування потерпілих здійснюється згідно укладених договорів переважно в обласній, центральних районних (міських) лікарнях, а також при необхідності – в Інституті очних хвороб ім. Філатова (м. Одеса), Інституті ортопедії та травматології АМН (м. Київ). За останні роки за рахунок коштів Фонду та за активної участі відповідальних працівників його робочих органів у лікарняних закладах області потерпілим на виробництві були проведені складні реконструктивні операції на кінцівках та хребті, встановлені безцементні ендопротези кульшових суглобів, проліковані наслідки черепно-мозкових травм. Крім того, відшкодовуються витрати потерпілим в разі самостійно пройденого лікування на підставі підтверджуючих платіжних документів.

Безумовно, надзвичайно важливою при настанні страхового випадку є злагоджена і добре організована робота служби страхових експертів, спеціалістів з медичного обслуговування та фахівців з відшкодування шкоди, що дозволяє з першого дня травми не залишити постраждалого на виробництві без соціального захисту. У той же час дуже б хотілося, щоб деякі лікувальні заклади області та їх керівники були більш зацікавленими у співпраці з фахівцями робочих органів виконавчої дирекції Фонду в області задля спільної благородної мети – організації своєчасного та ефективного первинного лікування потерпілих на виробництві, якнайшвидшого відновлення їх здоров’я та працездатності.

Біля 42% від загальної кількості травмованих на виробництві і пролікованих в минулому році повернулися до своїх робочих місць і звичного способу життя. Також треба відмітити, що кількість нещасних випадків на виробництві у порівнянні з минулим роком зменшилася майже вдвічі: у 2012 році загальна кількість страхових випадків становила 58 (в тому числі 7 летальних і 1 професійне захворювання), а у 2013 році – всього 34 (в тому числі 5 летальних).

Зокрема, хочу більш детально зупинитися на санаторно-курортному оздоровленні потерпілих. За роки існування Фонду в структурі виплат на медичну, професійну та соціальну реабілітацію потерпілих завжди найбільшу питому вагу складали витрати на придбання санаторно-курортних путівок. Так, у 2013 році вони склали 49% від загальної суми виплат по цьому статутному напряму.

Забезпечення потерпілих санаторно-курортним та реабілітаційним лікуванням проводиться за прямими наслідками виробничої травми або професійного захворювання з урахуванням профілю лікування та відповідно до договорів, укладених виконавчою дирекцією Фонду з санаторно-курортними та спеціалізованими реабілітаційними закладами, які стали переможцями тендерних торгів.

Підставою для забезпечення потерпілих путівками для санаторно-курортного лікування є висновок МСЕК та ІПР. Якщо раніше інваліди другої групи мали право на безкоштовне санаторно-курортне лікування тільки один раз на два роки, а інваліди третьої групи один раз на три роки, то тепер згідно змін, внесених постановою правління Фонду від 25.12.2012 №40, таке лікування може надаватися частіше, якщо це рекомендовано ІПР і затверджено МСЕК.

Якщо проаналізувати загальну потребу потерпілих по області щодо забезпечення санаторно-курортним лікуванням у розрізі нозологій, то бачимо, що 72% потерпілих потребують оздоровлення в закладах опорно-рухового профілю, 10% – пульмонологічного, 9% – неврологічного, 3% – гастроентерологічного, 4% – офтальмологічного та 2% – інші захворювання.

Так, у минулому році потерпілі проходили лікування переважно в санаторіях Криму, Приазов’я, Одеської та Вінницької областей, західного регіону (Трускавецькурорт), а також в спеціалізованих санаторіях «Слов’янський курорт» (Донецька область) та «Санаторій ім. Бурденка» (Саки). У 2013 році у санаторно-курортних закладах України оздоровлено 84 інваліда (в тому числі 3 потерпілих з супроводом) на загальну суму 818,47 тис. грн. В основному потерпілі висловлюють задоволення лікувальним процесом, умовами перебування та доброзичливим ставленням персоналу.

Але на жаль, вже кілька років поспіль потерпілі області не мають можливості оздоровлюватися в місцевих санаторіях, що зумовлює незадоволення та нарікання з боку певного контингенту потерпілих нашої області, які у переважній своїй більшості похилого віку і за станом здоров’я не можуть їхати на оздоровлення у більш віддалені регіони України. Це стосується також інвалідів І групи, яким МСЕК визначено санаторно-курортне лікування з супроводом.

В аспекті подальшого покращення якості та організації надання санаторно-курортного лікування інвалідам виробництва має велике значення ефективна співпраця і добре налагоджений зворотній зв’язок при вирішенні проблемних питань між виконавчою дирекцією Фонду, її робочими органами та безпосередньо санаторно-курортними закладами».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України