Причини виробничих пожеж — типові


За 11 місяців 2013 року на території України сталося 56 340 пожеж, загинуло 2049 та травмовано 1351 осіб. Збитки становили майже 3 млрд гривень.

Ось деякі характерні надзвичайні ситуації.

Пожежа в цеху виготовлення меблів у селі Холоднянське Смілянського району на Черкащині почалася із займання будівельного сміття у відкритому причепі вантажівки.

— Під час пожежі був дуже сильний поривчастий вітер, — розповідає заступник начальника державної пожежно-рятувальної частини підполковник цивільного захисту Олександр Харченко. — Вітер гнав вогонь по покрівлі меблевого цеху практично горизонтально, тому полум’я водяними струменями не можна було відірвати. Вогонь за лічені хвилини розповсюдився на всю покрівлю (260 м2), а також на готову продукцію, яка зберігалася в приміщенні.

Ліквідацію пожежі здійснювали 4 одиниці техніки протягом 5 годин. Сума збитків перевищує 150 тисяч гривень. Ймовірна причина пожежі — навмисний підпал.

Пожежа у Кіровограді у приміщенні складу, де знаходилися кондитерські вироби, виникла через замикання освітлювальної електромережі. На момент виклику пожежних вогнем було охоплено виробничу площу в 200 м2. Протягом двох годин пожежу ліквідували 35 пожежних і 9 одиниць техніки.

Також через коротке замикання електропроводки сталося займання в одноповерховій будівлі виробничого цеху в Луганській обл. До ліквідації займання залучалися 8 одиниць пожежної техніки та 35 рятувальників. З вогнем вдалося впоратися майже за 4 години. Пожежа пошкодила 500 м2 даху та внутрішні приміщення будівлі на площі 1500 м2.

Вважаю, керівники підприємств мають зробити власні висновки з цих випадків.

 

Валентин Стоєцький,

начальник Київського підрозділу ДПТ України