Практику накопичення днів відпустки за декілька років ліквідують виплатою грошової компенсації


Практику накопичення днів відпустки за декілька років ліквідують виплатою грошової компенсації

У ВРУ зареєстровано урядовий законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку надання відпусток (№ 5208).

Зокрема, ним передбачається:

1. Унести зміни та доповнення стосовно виплати грошової компенсації за решту днів щорічної відпустки, що перевищують 24 календарні дні, які своєчасно не були використані працівниками, що припинить практику надмірного накопичення щорічних відпусток за декілька років і зменшить навантаження на фонд оплати праці.

2. Надавати працівникам, які одночасно навчаються в декількох вищих навчальних закладах, навчальну відпустку за їхнім вибором в одному з них. Якщо працівники здобувають другу (наступну) вищу освіту, то право на оплачувану навчальну відпустку вони матимуть лише в разі їх направлення на навчання роботодавцем. Також передбачається в такому разі право працівників на  відпустку без збереження заробітної плати.

3. Збільшити із 15 до 30 календарних днів на рік тривалість відпустки без збереження заробітної плати, яка надається за угодою сторін трудового договору.

4. Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А групи I, в обов’язковому порядку надаватимуться за їх письмовими заявами понад щорічні відпустки, а також понад щорічні відпустки, установлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переноситимуться на інший період або подовжуватимуться.

Джерело: kirtu.gov.ua