Працівники швидкої допомоги вийшли на мітинг із вимогою покращити умови роботи


Працівники швидкої допомоги вийшли на мітинг із вимогою покращити умови роботи

Підвищити зарплату і матеріальну базу – працівники швидкої допомоги під стінами парламенту вимагали дофінансувати галузь. Кажуть, за нинішніх умов рятувати життя стає дедалі важче. До того ж лікарі з острахом чекають зими.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Дмитро вже два роки працює на станції швидкої допомоги у Вишгороді. Прийшов туди одразу після закінчення медінституту. А тепер вийшов на мітинг, бо невдоволений умовами праці. Катастрофічно бракує сучасних реанімобілів, тож змушені їздити на виклики на старих розбитих машинах.

«Якщо в людини важкий випадок, ми просто в екстремальних умовах надаємо екстрену медичну допомогу. Тебе кидає з боку в бік. Головою б’єшся об стелю. Підлога жахлива – іноді видно асфальт під ногами», – розповідає лікар Вишгородської станції екстреної медичної допомоги Дмитро Сурмачевський.

За нормами, бригада швидкої допомоги має доїхати до пацієнта за десять хвилин у місті, і за двадцять поза його межами. На зношених уазах чи газелях це зробити – нереально, кажуть працівники «швидкої». Вони з жахом чекають зими. Апаратуру, кажуть, доведеться щоразу заносити до будівлі, аби не замерзла. Водночас це дорогоцінні хвилини, які можуть коштувати комусь життя.

«Буває, стоїш на колінах, щоб надати допомогу пацієнту – не розвернутись, не підійти», – обурюється лікар Дмитро Сурмачевський.

Є у розпорядженні лікарів і сучасні швидкі, проте замало. У Вишгородському районі відсоток нових реанімобілів до старих складає 30 на 70, на користь раритетних. І для того, аби якісніше рятувати життя, лікарям необхідні принаймні ще 5-6 сучасних швидких.

Утім це не єдина проблема. Cтанція швидкої допомоги розташована в маленькій будівлі. Працівників не вистачає, а розмістити нові кадри просто ніде. Керівництво каже, що вже не раз звертались із проблемою до влади, утім жодних результатів.

«Катастрофічно не вистачає приміщень майже на всіх підстанціях. Ми можемо брати людей, але нема, де їх облаштувати, дати кабінети тощо», – говорить головний лікар Вишгородської станції екстреної медичної допомоги Віктор Павленко.

У незалежній профспілці працівників кажуть, що така ситуація по всій країні, тому і вийшли на страйк. Адже з одинадцяти мільярдів гривень, обіцяних галузі, Верховна Рада виділила лише мільярд. Та й той поділять між п’ятьма областями. А от Київщина не отримує додаткових грошей уже третій рік поспіль.

«Ми страйкуємо, бо вимагаємо в наших чиновників нормально профінансувати медицину. Просити вже немає сенсу», – зауважує голова незалежної Профспілки працівників екстреної медичної допомоги Віктор Євтушенко,

Цього разу народні обранці уваги на мітингувальників не звернули. Жоден із депутатів до лікарів не вийшов. Утім медпрацівники попереджають: якщо їхніх вимог не виконають і не закладуть додаткових грошей у бюджет, то на наступний рік вони повернуться під стіни Верховної Ради.

Водночас, у прес-службі МОЗ все заперечують. Мовляв, у проекті Державного бюджету на 2019 рік на фінансування екстреної медичної допомоги через механізм субвенції передбачено близько 6 млрд грн. Тому заяви про те, що у держбюджеті передбачено фінансування екстреної медичної допомоги тільки у 5 областях і місті Києві – не відповідають дійсності.

Артем Карабець, «Перші про головне»

Джерело: zik.ua

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...