Пожежа на заводі в Калуші. Рятувальники озвучили причини, а медики – про безпеку ситуації


Пожежа на заводі в Калуші. Рятувальники озвучили причини, а медики – про безпеку ситуації

Стовп вогню в 15 метрів заввишки і вибухи перелякали минулої ночі мешканців не тільки Калуша на Івано-Франківщині, але й навколишніх сіл. Причина – пожежа на олефіновому заводі, одному з найбільших хімічних підприємств України. Ті, хто там працював, знали: на підприємстві є ще й десятки тон нафтопродуктів. На щастя, обійшлося без жертв.

Зайнявся майданчик із виробництва етилену та пропілену. У соціальних мережах розповсюджували панічну інформацію нібито про небезпечний викид, перекриття доріг, літак із Києва тощо.

На ноги були підняті пожежні частини не тільки Калуша, а й половини області з 20 відділень і залученням більше ста людей. Спецтехніки було стільки, що рятувальникам бракує води. Та найгірше навіть не вогонь – увесь час існувала загроза нових вибухів. “Збити полумя – це означає, що газ, який знаходиться в системах – піролізний газ – може накопичуватися до небезпечної концентрації і привести до вибухів”, – розповів в.о.керівника ДСНС в Івано-Франківській області Ігор Оксентюк.

Зрештою засувки змогли перекрити. Чи потрібен був для цього подвиг – невідомо, але газ у систему перестав надходити. Вибух відвернули. На ранок вщух й вогонь. Аби загасити його, пожежним знадобилося майже 14 годин.

Попередній висновок рятувальників – розгерметизація трубопроводу. Імовірно – причина в застарілих металоконструкціях. П’ять років цей завод не працював, а відновив роботу позаминулого літа. “Хочу нагадати з курсу хімії знаменитий трикутник: для пожежі потрібен кисень, горючі матеріали, джерело загорання. Це все співпало в часі і просторі. Джерелом запалення могла послужити іскра”, – сказав Ігор Оксентюк.

Пожежа стала масштабною, зокрема, й через те, що завод не обладнаний автоматичною системою сповіщення – були втрачені дорогоцінні хвилини. “Якби система працювала автоматично, пройшло б охолодження і не сталося б вибуху. Пожежа була б, але не в таких масштабах”, – розповів в.о.керівника ДСНС в Івано-Франківській області.

Калушцям та жителям довколишніх сіл нині нічого не загрожує, заспокоюють медики. Вони запевняють: нічого шкідливого в повітря не потрапило. “Були проведені лабораторні дослідження на предмет вмісту забруднюючих речовин, які характерні для горіння вуглеводородів, перевищення гранично допустимих концентрацій не виявлено”, – заявив Юрій Здоровий, керівник відділу Івано-Франківського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Керівництво заводу коментувати аварію відмовляється. Олефіновий завод входить до об’єднання “Карпатнафтохім”. Два роки тому він змінив власників – російський “Лукойл” виставив на продаж контрольний пакет акцій підприємства. Начебто, його купили нідерландські бізнесмени.

На заводі охолоджують систему, бо небезпека повторної пожежі залишається.

Джерело: ТСН

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...