Порядок проведення атестації робочих місць


Порядок проведення атестації робочих місць

Інспектора Держпраці нагадують роботодавцям про необхідність своєчасного проведення атестації робочих місць в організаціях та на підприємствах незалежно від форм господарювання.

Підприємство, з технологічним процесом, використовуваним обладнанням, сировиною та матеріалами є потенційним джерелом небезпечних та шкідливих виробничих факторів, які мають несприятливий вплив на стан здоров’я працюючих. Зважаючи на це правильно організоване проведення атестації робочих місць за умовами праці є необхідним для кожного керівника підприємства.

На початку проведення атестації керівнику підприємства потрібно створити наказ, який вказує підставу і завдання атестації, створює протокол складу атестаційної комісії, встановивши термін (графік) проведення атестації, потрібно визначити науково-дослідні і проектні організації, які проводять науково-технічну оцінку умов праці і допомагають розробити заходи для їх оптимізації.

Потім складають переліки робочих місць, які підлягають атестації.

За допомогою ЄТКД встановлюють відповідні коди професій і посад працівників на робочих місцях фактично виконаних робіт.

Для кожного робочого місця (або групи аналогічних робочих місць) складається «Карта умов праці».

Наступним кроком проводять гігієнічну оцінку умов праці.

Визначається технічний й організаційний рівень робочого місця.

Проводиться комплексна оцінка робочого місця, в якій враховують вплив усіх чинників у виробничому середовищі і трудовому процесу, передбаченого гігієнічною класифікацією праці.

Діючі пропозиції зі встановлення пільг та компенсацій вносяться з уточненням зважаючи на нововведення та у залежності від умов праці.

Згідно результатів проведеної атестації підсумки щодо заходів поліпшення безпеки і умов праці вносять до переліків. На останок підприємство видає наказ за результатами атестації та додає до трудових книжок працюючих витяги з нього.

Матеріали атестації робочих місць потрібно зберігати на підприємстві протягом 75 років.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення
Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...