Порядок допуску працівників до роботи обговорили представники підприємств Шостки


Порядок допуску працівників до роботи обговорили представники підприємств Шостки

Новоприйняті на підприємство працівники окрім первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи мають пройти стажування під керівництвом досвідчених, кваліфікованих працівників.  

На цьому наголосили фахівці Держпраці на семінарі за участю суб’єктів господарювання Шостки. Захід відбувся на базі  КП «Шосткинський казенний завод «Зірка», до обговорень долучилися представники ТОВ «Шосткинський елеватор», ТОВ  НПП «Технологія», ПП «Шляховик-Шостка», Держ НДІХП, ТОВ «Шосткатепло», ТОВ «Вант», ПАТ «БЕЛЬ Шостка Україна», ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат», ПП «Івушка-Шостка».

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Сумській області Олег Самусь зазначив, що стажування проводиться, як правило, під час професійної підготовки на право виконання робіт підвищеної небезпеки у випадках, передбачених нормативно-правовими актами з охорони праці. Тривалість повинна бути не менше 2-15 змін, або ж дублювання протягом не менше шести змін, у залежить від стажу і характеру роботи, а також від кваліфікації працівника.

Утім не всі посади та професії потребують такого стажування. Їх перелік визначає керівник підприємства згідно з нормативно-правовими актами з охорони праці.

На ряду з цим роботодавцю надається право своїм наказом звільняти від проходження стажування працівника, який має стаж роботи за відповідною професією не менше 3 років або переводити з одного підрозділу до іншого, де характер роботи та тип обладнання, на якому він працюватиме, не змінюються.

Головний державний інспектор Держпраці зауважив, що стажування проводиться на робочих місцях свого або іншого подібного за технологією підприємства.

Так до самостійного виконання робіт працівник допускається розпорядженням роботодавця після закінчення стажування та при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Сумській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...