Поліпшення охорони праці – основа зниження травматизму


Про проведення профілактичних заходів з охорони та безпеки праці розповідає завідувач сектору організації профілактики нещасних випадків на виробництві – страховий експерт з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Лисичанську Луганської області О.Лаврик:

«Конституційне право громадян України на соціальний захист, на забезпечення їх у випадку повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, яке здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Одним з важливих завдань страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, викликаних умовами праці, попередження виникнення випадків загрози здоров’ю і життю застрахованих.

Основною діяльністю страхових експертів з охорони праці відділення виконавчої дирекції Фонду у м. Лисичанську є: контроль за дотриманням законодавства про соціальне страхування від нещасного випадку, впровадження і контроль виконання профілактичних заходів на підприємствах міста. Страхові експерти проводять свою роботу на 2217 зареєстрованих у відділенні підприємствах, установах і організаціях, незалежно від їх форм власності і видів економічної діяльності.

Зважаючи на підвищення рівня виробничого травматизму в 2013 році, стан справ, що стався з охороною праці на підприємствах-страхувальниках міста, вимагає посилення та вдосконалення профілактичної роботи з боку всіх сторін.

Аналіз виробничого травматизму проводиться за матеріалами розслідування нещасних випадків, результати якого надалі використовуються для планування профілактичних заходів щодо попередження виробничого травматизму та професійних захворювань. За результатами проведеного аналізу виробничого травматизму та професійних захворювань складаються щорічні і квартальні плани проведення профілактичної роботи.

Щодо створення здорових та безпечних умов праці у 2013 році страховими експертами було перевірено 126 підприємств міста (у т.ч. юридичних осіб – 120). При цьому виявлено 1640 порушень законодавства про охорону праці, надавалися подання до Держгірпромнагляду про стан охорони праці на підприємствах міста та притягнення до відповідальності посадових осіб, які порушили законодавство про охорону праці.

За несвоєчасні повідомлення про нещасний випадок було складено 7 протоколів, сума сплачених штрафів – 1020 гривень.

По виявлених порушеннях на ім’я керівників підприємств надавалися подання щодо створення безпечних умов праці на виробництві, скорочення виробничого травматизму, професійних захворювань, атестації робочих місць за умовами праці та додержання законодавства з питань охорони праці, виконання національної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Першочергові питання з охорони праці, попередження виробничого травматизму і результати перевірок виносяться на засідання Ради з питань безпечної життєдіяльності населення міста.

З метою реалізації профілактичних заходів страховими експертами проводяться семінари, наради із працівниками підприємств. Проведений науково-практичний семінар на тему: «Шляхи вдосконалення профілактичної роботи з попередження професійних захворювань та підвищення якості розслідування причин виникнення професійних захворювань на підприємствах з видобутку вугілля», в якому взяли участь спеціалісти з охорони праці вугільних підприємств, управління Держсанепідемслужби м. Лисичанська та Попаснянському району, фахівці Східноукраїнського національного університету.

Проводяться виступи перед учнями та викладачами навчальних закладів міста. За рахунок коштів Фонду проведено навчання 19 фахівців з питань охорони праці підприємств. Регулярно розміщаються матеріали про діяльність відділення в засобах масової інформації.

І на закінчення, прагну звернутися до роботодавців. Поліпшуйте охорону праці, тому що це наш спільний обов’язок – забезпечити гідну і безпечну працю. Адже сьогодні вигідніше вкладати кошти в створення безпечних умов праці, аніж потім нести матеріальні витрати у вигляді штрафів, допомоги родинам потерпілих. Тому, вчасно проведені профілактичні заходи не тільки заощадять чималі кошти страхувальників, але й убезпечать працюючих від травм і каліцтв, збережуть їхнє здоров’я й життя».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України