...

По всій країні посилили охорону складів боєприпасів


По всій країні посилили охорону складів боєприпасів

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко наказав посилити охорону та оборону складів і арсеналів зберігання боєприпасів на всій території України.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони.

“За наказом начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних сил України генерала армії України Віктора Муженка посилено охорону та оборону складів і арсеналів зберігання боєприпасів на всій території України”, – йдеться у повідомленні.

У Міноборони повідомляють, що продовжуються заходи локалізації та ліквідації надзвичайної події на 6-му арсеналі. На місці події у цілодобовому режимі продовжує працювати оперативний штаб Збройних сил України з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Ситуація контрольована.

Також додатково до вже наявної спеціальної інженерної та пожежної техніки заплановано прибуття ще трьох пожежних танків на територію 6-го арсеналу.

Продовжуються проводитися відповідні обмежувальні заходи по всій території Чернігівської області та вздовж Державного кордону України.

Як повідомлялося, в ніч на 9 жовтня сталася пожежа поблизу селища Дружба Ічнянського району на території складських приміщень в/ч А1479 Збройних сил України. 

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею про недбальство. Досудове розслідування доручено Управлінню СБУ в Чернігівській області.

За даними СБУ, нині розглядається три версії причин надзвичайної події, основна з яких – вчинення диверсії з проникненням на територію складів диверсійної групи, друга – порушення правил пожежної безпеки чи зберігання боєприпасів і третя – навмисний підпал чи підрив з метою приховування нестачі бойових припасів.

Як повідомляв Укрінформ, за останні п’ятнадцять років це вже чотирнадцятий випадок вибухів на складах боєприпасів і шостий від початку агресії Росії. 

Рік тому, 26 вересня 2017 року, на території військового складу Міністерства оборони у Калинівці, що на Вінниччині, сталася пожежа, яка спричинила детонацію боєприпасів. Через надзвичайну ситуацію з небезпечної зони були евакуйовані понад 30 тис. місцевих жителів. Унаслідок НС постраждали дві особи. Вибухи припинилися вранці 28 вересня. За тиждень до цього, на складах боєприпасів у районі села Новоянісоль на Донеччині, сталася пожежа та почали вибухати снаряди.

23 березня 2017 року в місті Балаклія Харківської області на території військового арсеналу Міноборони виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів та розльотом вибухонебезпечних предметів за межі арсеналу. Із зони ураження навколо артскладів було евакуйовано близько 36 тисяч осіб. Зруйновано 392 будівлі. 24 березня пожежу загасили. 

У 2015 році горіли склади боєприпасів у селищі Преображенка, що на Херсонщині та у Сватовому Луганської області.

27 серпня 2008 року біля міста Лозова Харківської області під час пожежі на арсеналі Збройних сил здетонували боєприпаси. Через вибухи  пошкоджені будівлі та споруди 16 підприємств, установ та організацій району. З території військового містечка  евакуйовані близько 7 тис. людей. Матеріальні збитки від вибухів  оцінені в 3 млрд грн.

У Новобогданівці, що у Запорізькій області, військові склади горіли тричі. 6 травня 2004 року від вибухів загинули п’ятеро людей, населення 11-ти населених пунктів евакуювали, пожежу гасили майже 2 тижні. 23 липня 2005 року все повторилося. Від поранень померла одна людина, п’ятеро були поранені. 19 серпня 2006 року  загорілося близько 3 га території складу, знову вибухнули снаряди. Були евакуйовані 1,5 тис. місцевих жителів, 4 тис. осіб поміщені в укриття. Поранення отримали чотири людини.

Джерело: Укрінформ

Матеріали до теми


Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...