Пляжним рятувальникам загрожує в’язниця: у Раду внесли законопроект


Пляжним рятувальникам загрожує в’язниця: у Раду внесли законопроект

У Раді хочуть ввести кримінальну відповідальність для рятувальників на пляжах, якщо ті не виконують покладені на них професійні обов’язки.

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект №7013 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності рятувальників на пляжі)». Ініціатором законопроекту виступив народний депутат Максим Микитась.

У документі наводяться офіційні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. У них вказується, що загибель на воді є третьою за частотою причиною смертності.

Виявляється, щороку в світі тоне 400 тис. осіб. У день — 40, з яких 7% — це діти.

Так, згідно з офіційними заявами ДСНС:

  • в 2014 р. в Україні потонуло 362 людини;
  • приблизно 700 осіб, з яких 71 дитина, загинули в 2015 р.;
  • а в 2016 році — 864 людини, з них — 74 дитини;
  • станом на 24 липня в 2017 р. потонуло 534 людини, серед них — 53 дитини.

За словами ініціатора проекту закону, зазвичай, пляжні рятувальники не несуть відповідальності за неналежне виконання своїх професійних обов’язків через відсутність окремої статті в Кримінальному кодексі.

Законопроектом пропонується доповнити КК України новою ст. 135-1, у якій вказати, що за халатне ставлення матроса-рятувальника до службових обов’язків, у результаті якого відпочиваючий отримав середні тілесні ушкодження, пропонується карати:

  • штрафом від 1700 грн до 4250 грн;
  • громадськими роботами на строк до двохсот годин;
  • і / або відправляти на виправні роботи до одного року.

За тяжкі тілесні ушкодження пропонується ввести покарання:

  • штраф від 4250 грн до 8500 грн;
  • громадські роботи від 150 до 240 годин;
  • арешт до шести місяців.

Згідно із законопроектом, якщо дії рятувальника спричинили смерть відпочиваючого, пропонують обмежувати свободу на термін від трьох до п’яти років і / або садити за ґрати на той самий строк.

Тим часом, МОЗ пропонує звільнити від відповідальності людину, що надає першу допомогу, навіть у разі, якщо її дії призведуть до погіршення стану потерпілого. У міністерстві вважають, що таким чином можна стимулювати більше пересічних громадян не боятися надавати першу медичну допомогу тим, хто знаходиться поруч і потребує невідкладного порятунку.

Джерело: sud.ua

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...