...

Пільгові пенсії лікарям-рентгенологам і рентгенолаборантам за новими списками


Пільгові пенсії лікарям-рентгенологам і рентгенолаборантам за новими списками

Право на пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці, за Списком №1 та №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 №461 та за результатами атестації робочих місць (ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 №1788-ХІІ).

Нова редакція списків порівняно з попередньою дещо змінена і  скорочена.

Так, розділом ХІХ «Охорона здоров’я» Списку №1, затвердженого постановою КМУ від 16.01.2003 №36, були передбачені лікарі-рентгенологи, а також лікарі, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок) та рентгенолаборанти, у тому числі у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок) і флюрографічних кабінетах.

Тобто правом на пенсію за віком на пільгових умовах користувалися лікарі-рентгенологи і рентгенолаборанти не лише зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок), а й у рентгенкабінетах і флюрографічних кабінетах.

У розділі ХІХ «Охорона здоров’я» Списку №1 (затверджений Постановою №461) зазначені лікарі-рентгенологи, а також лікарі, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок) та рентгенолаборанти, у тому числі у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок).

Як бачимо, за новою редакцією списків право на пенсію за віком на пільгових умовах збережено для всіх лікарів-рентгенологів.

Що ж стосується рентгенолаборантів, то з 03.08.2016 згідно із позицією «Рентгенолаборанти, зайняті у відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок)» право на пільгову пенсію мають лише ті, що зайняті у відділеннях відділеннях інтервенційної радіології (рентгенохірургічний блок).

Оскільки відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.11.2007 №742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» посаду «рентгенолаборант» віднесено до молодших спеціалістів з медичною освітою, ця позиція Списку №1 поширюється і на рентгенолаборантів, у тому числі рентгенівських відділень (кабінетів), у разі їх зайнятості повний робочий день  на роботах і в умовах, передбачених цією позицією Списку, що має бути підтверджено результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Для рентгенолаборантів флюорографічних відділень (кабінетів) право на пенсію за віком на пільгових умовах не передбачено.

За роз’ясненням Мінсоцпоітики України від 22.09.2016, якщо працівник, який мав право на пенсію за віком на пільгових до введення  в дію Постанови №461 (до 03.08.2016), продовжує працювати за професією чи посадою, яка в Постанові №461 не зазначена, пільговий стаж йому зараховують до 02.08.2016 включно.

Отже, лікар-рентгенолог і рентгенолаборант, які працюють у рентгенвідділені поліклініки, мають право на пенсіюза віком на пільгових умовах за Списком №1 за умови підтвердження права на таку пенсію за результатами атестації їхнього робочого місця за умовами праці. Рентгенолаборат флюорографічного кабінету права на таку пенсію з 03.08.2016 не має. 

Джерело: mk.dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання