Підсумки розслідування аварії на шахті “Степова”


Підсумки розслідування аварії на шахті “Степова”

Висновки Урядової комісії з розслідування причин трагедії на шахті «Степова» вказують на низку порушень. Йдеться про дозвільну документацію з охорони праці, стан провітрювання та обстеження гірничих виробок аварійної дільниці, причини виникнення вибухонебезпечного середовища тощо.

«Експертні групи Комісії працювали безпосередньо на місці аварії та здійснили детальний аналіз технічної і контрольно-облікової документації, результатів виконаних розрахунків і випробувань, протоколів опитування свідків, лікарських свідоцтв про смерть потерпілих», – повідомив Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

Причиною аварії І категорії, що сталась 2 березня 2017 р. у ВП “Шахта “Степова” ДП “Львіввугілля”, став вибух метаноповітряної суміші, що утворилась у 119 конвеєрному штреку в місці розташування кабелю.  Також не спрацювала система УТАС.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що безпосередньо перед виникненням вибуху виїмкова дільниця лави не була забезпечена необхідною розрахунковою кількістю повітря (розрахунок – 473 м3/хв., фактично – 156 м3/хв. – втричі менше необхідного обсягу).

Головною причиною трагедії став недопрацьований комплексний план з охорони праці на шахті.

«Для уникнення таких аварій у подальшому необхідно вирішити питання блокування рахунків шахт, через що охорона праці недостатньо фінансується і не виплачується зарплата, шляхом запровадження спецрахунків», – підкреслив Геннадій Зубко. Також слід ліквідувати дефіцит спецлабораторій для контролю за безпекою шахт, який виник у зв’язку із втратою їх у зоні АТО.

Усі висновки Урядової комісії мають стати підставою для перевірки всіх шахт в Україні та лягти в основу рекомендацій для розробки заходів з недопущення подібних аварій.

Джерело: dsp.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання