...

Підприємство відмовлялося проводити розслідування нещасного випадку — суд наполіг


Підприємство відмовлялося проводити розслідування нещасного випадку — суд наполіг

Хмельницький окружний адміністративний суд відмовив приватному акціонерному товариству (м. Славута) у задоволенні позовних вимог щодо визнання протиправним та скасування припису за формою Н-9. Підтвердивши, тим самим, правомірність дій Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Зокрема, у березні поточного року із заявою до Кабінету Міністрів України звернувся громадянин про порушення його права на проведення об’єктивного розслідування випадку раптового погіршення стану здоров’я під час виконання трудових обов’язків.

З метою розгляду звернення запитувача фахівцями Управління Держпраці було проведено позапланову перевірку на підприємстві. Під час якої підтверджено той факт, що в грудні 2011 року електромонтер товариства під час роботи звернувся до медичного працівника заводу з приводу поганого самопочуття (раптового погіршення стану здоров’я). У медпункті підприємства йому була надана первинна медична допомога, після чого він автомобілем швидкої медичної допомоги був доставлений в Славутську центральну районну лікарню.

За результатами перевірки товариства було складено акт перевірки в якому зафіксовано порушення суб’єктом господарювання (роботодавцем) вимог ст.22 Закону України «Про охорону праці», а саме не вчинення належних дій щодо організації та проведення розслідування нещасного випадку на виробництві (випадку раптового погіршення стану здоров’я працівника при виконанні трудових обов’язків). Також внесено оскаржуваний припис за формою Н-9, яким запропоновано провести розслідування нещасного випадку на виробництві,  що стався  з електромонтером підприємства.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Матеріали до теми


Безпека на будівельних майданчиках та роботи з реконструкції будівель і споруд
До початку розбирання будівель і споруд та їх реконструкції чи знесення повинні бути передбачені заходи із запобігання впливу на працівників ...