Першочергові заходи організації безпечного проведення весняно-польових робіт роботодавцем


Першочергові заходи організації безпечного проведення весняно-польових робіт роботодавцем

Організувати роботу служби охорони праці на підприємстві (Типове положення про службу охорони праці, затверджене наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 15.11.2004 р. № 255).

Отримати дозвільні документи (постанова КМУ від 26.10.2011 р. № 1107): через центри надання адміністративних послуг дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки відповідно до виконуваних робіт на підприємстві.

Забезпечити відомчу реєстрацію/перереєстрацію в Управлінні Держпраці великотоннажних та інші технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування (Порядок реєстрації та ведення обліку великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, затверджений постановою КМУ від 06.01.2010 р. № 8).

Організувати безпечний процес та технічне обслуговування автомобільного транспорту (Правила охорони праці на автомобільному транспорті, затверджені наказом МНС України від 09.07.2012 р. № 964).

Забезпечити проведення інструктажів з охорони праці, навчання працівників по охороні праці та перевірки знань працівників щодо дотримання правил безпечного виконання робіт, за необхідністю проходження стажування працівників (Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15).

Забезпечити за рахунок підприємства проходження працівниками медогляду (Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246)

Перед початком посівної розробити та затвердити технічні/технологічні карти (схеми) робіт, з усіма аспектами безпечної організації виробничих процесів, у тому числі руху та розміщення машин, агрегатів, транспортних засобів, зон відпочинку на полях; руху транспорту по території підприємства, вантажно-розвантажувальних робіт тощо.

При виконанні ґрунтообробних, посівних робіт керуватися вимогами, викладеними виробниками в технічній документації (описах, паспортах, інструкціях з експлуатації) використовуваних засобів мобільної сільськогосподарської техніки та технологічного устаткування.

Не допускати до експлуатації трактори, сільськогосподарські машини і агрегати, що не відповідають вимогам безпеки, не пройшли технічного огляду уповноваженими на це особами, забезпечити виконання ремонту і технічного обслуговування машин, механізмів, устаткування в спеціально призначених для цього місцях із застосуванням знарядь, пристроїв та інструментів, передбачених технологіями ремонтних робіт і технічного обслуговування.

Огородити захисними кожухами рухомі, обертові частини машин (карданні, ланцюгові, пасові, зубчасті та інші передачі), які забезпечують безпеку працівників.

Допускати до роботи на сільськогосподарських машинах, агрегатах осіб не молодших 18 років, що мають відповідний фаховий рівень, пройшли навчання та перевірку знань з охорони праці, отримали допуск до цих робіт, пройшли відповідні інструктажі з питань охорони праці на робочому місці, попередній медичний огляд і не мають медичних протипоказань.

Контролювати протягом робочих змін дотримання працівниками вимог правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни.

Відстороняти від виконання робіт (не допускати до роботи) осіб, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, а також хворобливому або стомленому стані.

Встановити раціональне чергування періодів праці та відпочинку протягом робочої зміни, що визначається виробничими умовами і характером виконуваної роботи, її важкістю та напруженістю.

Організувати в польових умовах пункти обігріву і харчування працівників, можливість надання за необхідністю медичної допомоги.

Забезпечити працівників засобами індивідуального захисту. Працівники без засобів індивідуального захисту, а також якщо вони знаходяться в забрудненому, несправному стані або з простроченими строками періодичних випробувань до роботи не допускаються. (Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджених наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. №  1804; Технічний регламент засобів індивідуального захисту, затвердженому постановою КМУ від 27.08.2008 р. №  761; Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам загальних професій різних галузей промисловості, затверджені наказом Держгірпромнагляду від 16.04.2009 р. №  62 (НПАОП 0.00-3.07-09).

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...