Перехід на чотириденний робочий тиждень: чи реально це в Україні


Перехід на чотириденний робочий тиждень: чи реально це в Україні

Великий резонанс у простих обивателів викликала одна рекомендація, яка прозвучала на економічному форумі в швейцарському Давосі, – повсюдно переходити на 4-денний робочий тиждень. Головний аргумент – працівники зможуть краще відновлюватися, стануть креативнішими, їх продуктивність і ефективність зросте. “Сегодня” разом з іншими українцями розмріялася про три вихідних на тижні і дізналася, кому може світити така радість.

Аргументи

На думку психолога Вортонської школи бізнесу Адама Гранта (США) і економіста Рутгера Брегмана (Нідерланди), які виступили в Давосі, при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, а якість і креативність зростають.

“Люди також лояльніші до організацій, які готові проявити гнучкість щодо їх життя поза роботою”, – зазначив Грант.

А Бергман послався на мільярдера Генрі Форда, який побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинного робочого тижня його робітники стали продуктивніше, оскільки менше втомлювалися. Як в світі, так і в Україні окремі компанії в порядку експерименту вже переводять своїх співробітників на 4-денний тиждень (32 години замість 40) зі збереженням зарплати і обсягів роботи. Три вихідних почали надавати працівникам в Німеччині, Новій Зеландії, Японії. Перші результати підтвердили, що якість роботи і продуктивність праці зросли, персоналу стало цікавіше працювати, стресів стало менше. Є такі приклади і в Україні.

“У нас вже близько півроку практикується один день на тиждень працювати з дому для HR- і PR-служб, але ніхто не заважає виконати поставлені завдання заздалегідь і присвятити день собі і своїм справам. Це не афішується, але гірше не стало, а часто краще, оскільки ми зацікавлені за чотири дні зробити те, на що раніше йшло п’ять”, – розповіла нам HR-менеджер Анастасія Зозуля.

Чи реально

Водночас низка наших економістів вважає, що ідея 4-денки може бути застосована не у всіх сферах і навіть не у всіх країнах, мовляв, тільки в високорозвинених.

“У Давосі це питання розглядалося паралельно з проблемами 4-ої промислової революції – впровадженням кіберфізичних систем у виробництво. Одне зав’язане на іншому, – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Якщо ви в процесі своєї діяльності передаєте досить серйозні функції штучному інтелекту, то присутність людини може обмежуватися і чотирма робочими днями. Але очевидно, що неможливо працювати лише чотири дні на тиждень у сфері сервісу, стояти біля верстата, класти цеглу, оскільки за 32 години чоловік зробить менше роботи, ніж за 40, і отримає менше грошей. А постійно працювати по 10 годин на зміну мулярові або токареві, щоб заробити зайвий вихідний, забороняють нормативи з охорони праці. Двірник не зможе працювати 4 дня, якщо на п’ятий день почався снігопад. Тому в Україні, де наразі тільки 3-тя промреволюція, масове застосування 4-денки навряд чи можливе”.

HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна додає:

“Третій вихідний реальний для офісних працівників, які оформляють договори, роблять розрахунки. Не йдучи “на перекур” і не відволікаючись від роботи, її можна виконати за 4 дні, а п’ятий день відпочивати”.

Також Пашкіна зазначила, що 4-денка неможлива для працівників конвеєра, адже вони не зможуть випустити продукції більше, ніж дозволяють виробничі потужності.

Третій вихідний – теж для роботи

З огляду на економічну ситуацію в країні і менталітет нашої людини, є ймовірність, що, отримавши три вихідних на тижні, українець в ці дні не відпочиватиме, а підроблятиме на другій роботі. І тоді вся ідея зростання продуктивності руйнується. Навіть при двох вихідних багато хто шукає додатковий заробіток.

“Я працюю в банку, заробляю достатньо, але хочу купити нову машину, поміняти квартиру на більшу, тому вечорами і в один з вихідних підробляю в таксі, – розповів нам львів’янин Орест Іванців. – Тому мені до душі ідея чотириденного робочого тижня”.

“Ми проводили дослідження, задавали людям запитання, на що вони витратили зайвий вихідний, якби він був щотижня, і виявилося, що приблизно двоє з трьох опитаних зайнялися б своїм хобі, на яке не вистачає часу, а також спортом або поїхали в короткий подорож. Серед респондентів були і ті, хто більше приділив би часу родині, дітям, батькам. І лише кожен третій сказав, що в додатковий час він би підробляв”, – розповіла нам Тетяна Пашкіна.

Джерело: segodnya.ua

Матеріали до теми


Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...