Ожиріння, діабет і навіть рак: Супрун про шкоду сидячої роботи


Ожиріння, діабет і навіть рак: Супрун про шкоду сидячої роботи

В. о. міністра дала кілька порад, які допоможуть українцям убезпечити себе на роботі. Сидяча робота може стати причиною раку, діабету та інших проблем зі здоров’ям. Про це розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй Facebook-сторінці.

Уляна Супрун

Джерело фото: РБК-Україна

Вона підкреслила, що потрібно кожні 30 хвилин вставати з робочого місця, так як тривале сидіння і відсутність активності пов’язані з підвищенням ризику виникнення і загострення серцево-судинних захворювань і ожиріння.

“Тривале сидіння і відсутність активності пов’язані з підвищенням ризику виникнення і загострення серцево-судинних захворювань, ожиріння, проблем з опорно-руховим апаратом, діабету 2-го типу і навіть деяких видів раку. Більш того, малорухливий спосіб життя є причиною 9% передчасної смертності серед всього населення світу”, – зазначає вона.

У групу ризику в цьому випадку потрапляють люди, які проводять багато часу на роботі за столом, працюючи за комп’ютером і виконуючи одноманітні рухи. Що ж робити, якщо у вас немає часу на регулярні тренування, а рухатися необхідно? Супрун дала кілька порад українцям.

1. Міняйте маршрут на роботу або навпаки. 

Прогулюйтеся або проїдьте на велосипеді хоча б частину шляху. Ви можете вийти раніше на кілька зупинок або припаркувати авто трохи далі від офісу.

2. Вставайте з робочого місця кожні 30 хвилин.

Не чекайте, поки у вас виникне дискомфорт, біль у спині або м’язовий спазм. Просто встаньте з-за столу і потягніться. Щоб не забувати робити активну перерву, використовуйте таймер на телефоні або іншому гаджеті.

3. Звертайте увагу на позицію, в якій ви сидите.

Намагайтеся не перевантажувати хребет, нахиляючись дуже сильно до монітора. Оптимальна позиція – екран на рівні очей, обидві ноги вільно стоять на підлозі, грудна клітка відкрита. Також не схрещуйте ноги, це може перешкоджати нормальному кровообігу.

4. Використовуйте кожну можливість для додаткової активності.

Розмовляйте по телефону стоячи, піднімайтеся по сходах, а не на ліфті, ходіть пішки по ескалатору, обговорюйте ідеї з колегами під час прогулянки.

 

Читайте також:  Додаткові відпустки працівникам за роботу на персональних комп’ютерах

Джерело: РБК-Україна

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...