...

Основні заходи безпеки та правильність виконання водопровідно-каналізаційних робіт


Основні заходи безпеки та правильність виконання водопровідно-каналізаційних робіт

На підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства зріс смертельний травматизм. Відповідно до інформації Держпраці, на підприємствах та об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства України різко зріс рівень смертельного травматизму. Так, в 2019 році смертельно травмовано 11 осіб, що на 9 осіб більше, ніж в 2018 році. Рівень загального травматизму у 2019 році — 63 особи, проти 2018 року — 59 осіб.

Основними причинами нещасних випадків є організаційні, а саме:

  • виконання робіт без оформлення нарядів-допусків;
  • допуск працівників до роботи без проведення медичних оглядів, навчання та перевірки знань;
  • незабезпечення працівників засобами колективного і індивідуального захисту, зокрема, контролю повітряного середовища, та/або невикористання їх працівниками під час виконання ними робіт підвищеної небезпеки;
  • низький рівень виробничої та трудової дисципліни, культури виробництва, безвідповідальність посадових осіб та безпечність виконавців робіт підвищеної небезпеки (у тому числі допуск працівників до роботи у стані алкогольного сп’яніння).

З метою попередження виробничого травматизму на підприємствах і об’єктах водопровідно-каналізаційного господарства, Держпраці вкотре нагадує про необхідність дотримання вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки, особливо робіт в замкненому (обмеженому) просторі, в т. ч. в колодязях, люках відстійниках тощо.

В зв’язку з цим інформуємо підприємства водопровідно-каналізаційного господарства, підприємства, у яких на балансі є об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства, а також населення, яке без певної підготовки та організації виконує дані роботи в приватному секторі (чистка вигрібних ям, септиків, колодязів тощо), про основні заходи безпеки та правильність виконання даних робіт.

До виконання вказаних робіт допускаються виключно кваліфіковані працівники, які:

  • пройшли навчання та перевірку знань з безпечного ведення робіт;
  • пройшли медогляд та не мають протипоказань до виконання даного виду робіт;
  • забезпечені спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих і небезпечних факторів навколишнього середовища, які знаходяться в справному стані і вчасно перевіряються;
  • пройшли інструктаж з безпечного виконання газонебезпечних робіт та розписалися в наряді-допуску;
  • ознайомилися з умовами, характером та обсягом робіт на місці їх виконання;
  • знають ознаки отруєння шкідливими речовинами, місця знаходження засобів зв’язку та сигналізації, порядок евакуації потерпілих з небезпечної зони;
  • вміють надавати першу домедичну допомогу потерпілим, користуватися засобами індивідуального захисту, рятувальним спорядженням та інструментом.

Розпочинати виконання робіт необхідно тільки за вказівкою відповідального за їх проведення. Перед початком виконання вказаних робіт необхідно провести аналіз повітряного середовища в колодязях, відстійниках, тощо на наявність шкідливих і небезпечних речовин та, при необхідності, забезпечити їх вентиляцію (перед спуском в колодязь необхідно упевнитись у відсутності загазованості за допомогою переносного газоаналізатора).

Спуск людей до колодязя дозволяється тільки у шланговому або ізолюючому протигазі та відповідному захисному костюмі. Виконувати роботи у замкнених (обмежених) просторах повинна бригада не менш ніж з трьох працівників. Відкриті колодязі повинні бути огороджені з метою запобігання потрапляння до них людей, тварин або наїзду транспортних засобів. Під час спуску в колодязь (гноєзбірник, робочий канал тощо) виконуючий роботу повинен надіти запобіжний пояс зі страху вальною мотузкою, яку повинен весь час тримати інший працівник, що знаходиться на поверхні. Під час робіт категорично забороняється застосовувати відкритий вогонь, палити, запалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером.

Слід завжди пам’ятати, що під час проведення робіт, особливо під дією високих температур у літній період, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загорання, шкідливу дію на організм людини, недостатній вміст кисню. За необхідності перебування в замкненому просторі понад одну особу, слід вживати відповідних заходів безпеки. При цьому збільшується кількість осіб-страхувальників (на одного працюючого — по одній особі-страхувальника). Під час виконання газонебезпечних робіт необхідно забезпечити постійний контроль повітряного середовища, обмежити виконання цих робіт у разі високих температур повітря.

Неухильне дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці, зокрема НПАОП 0.00-5.11-85 «Типової інструкції з організації безпечного ведення газонебезпечних робіт», посадових інструкцій і інструкцій з охорони праці, з безпечного ведення робіт при виконанні робіт підвищеної небезпеки дозволить попередити нещасні випадки.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...