...

Основні заходи безпеки під час виконання робіт у замкнених просторах


Основні заходи безпеки під час виконання робіт у замкнених просторах

Управління Держпраці повідомляє, що з метою попередження нещасних випадків та надзвичайних подій слід пам’ятати про основні заходи безпеки під час  виконання робіт у замкнених просторах. До них належать роботи у колодязях, закритих ємностях і камерах.

До самостійного виконання робіт у замкненому просторі допускається особа не молодше 18 років, яка має спеціальну освіту, стаж роботи за основною професією не менше одного року та пройшла відповідний медичний огляд з психофізіологічною експертизою.

Робота в замкненому просторі виконується за нарядом-допуском під керівництвом відповідального за роботи (майстра, бригадира) і після проведення цільового інструктажу щодо безпечних методів праці; потребує забезпечення засобами виробництва та захисту, передбаченими видом виконуваних робіт.

Під час проведення робіт, особливо під дією високих температур у літні дні, можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних, або шкідливих парів, газів та інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння, шкідливу дію на організм людини, недостатній вміст кисню. За необхідності перебування в замкненому просторі понад одну особу, слід вживати відповідних заходів безпеки. При цьому збільшується кількість осіб-страхувальників (на одного працюючого – по одній особі-страхувальника).  Дані рекомендації повинні бути прописані в інструкції по виконанню газонебезпечних робіт. Перед початком роботи робітники повинні бути проінструктовані і розписатися в журналі інструктажів.

Основні причини  нещасних випадків, які мали місце протягом останніх років на підприємствах  водопровідно – каналізаційного господарства України :

– незадовільна організація газонебезпечних робіт відповідальними працівниками підприємства;

– не проведення приладової перевірки повітряного середовища перед виконанням газонебезпечних робіт;

– виконання робіт без засобів індивідуального захисту;

– допуск до виконання робіт підвищеної небезпеки осіб, які не мали відповідної кваліфікації;

– недодержання працівниками вимог інструкцій з охорони праці.

Джерело: dspif.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання