Організація стажування та служби охорони праці — обов’язок роботодавця


Організація стажування та служби охорони праці — обов’язок роботодавця

Держпраці наказом від 17.12.2015 № 5802/0 / 4.4-06 / 6 / ДП-15 надала роз’яснення щодо проведення стажування (дублювання) працівників і побудови системи управління охороною праці на підприємстві.

Так, загальна норма щодо навчання з питань охорони праці та проведення інструктажів при прийомі на роботу і в процесі роботи закріплена в ст. 18 Закону про охорону праці, відповідно до якої працівники повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварій.

Вимоги щодо порядку стажування (дублювання) та допуску працівників до самостійної роботи, перелік посад і професій працівників, які повинні проходити стажування (дублювання), хто визначає тривалість стажування (дублювання) відповідно до нормативно-правовими актами з охорони праці, якими документами оформляти стажування (дублювання), від чого залежить тривалість стажування (дублювання) – все це визначено розд. 7 Типового положення № 15, яким слід керуватися роботодавцеві при організації та проведенні стажування (дублювання).

Після закінчення стажування (дублювання) та при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці роботодавець (керівник структурного підрозділу) видає наказ (розпорядження) про допуск працівника до самостійної роботи. Про це також слід зробити запис в журналі реєстрації інструктажів.

Крім того, роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правовими актами, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці (ст. 13 Закону про охорону праці).

Тобто слід забезпечити реалізацію законодавства про охорону праці: створити відповідні служби і призначити посадових осіб, які забезпечать вирішення конкретних питань охорони праці, затвердити інструкції про їх обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролювати їх дотримання.

Акти організації з охорони праці розробляють відповідно до Порядку № 132 для побудови структурованої системи управління охороною праці.

На основі Типового положення № 255, з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці та т. П. Роботодавець розробляє і затверджує Положення про службу охорони праці відповідної організації, визначає структуру служби охорони праці, її чисельність, основні завдання, функції і права її працівників відповідно до законодавства.