Організація робіт в діючих електроустановках за розпорядженням


Організація робіт в діючих електроустановках за розпорядженням

Відповідно до пункту 3.1.1. НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів» роботи в електроустановках стосовно їх організації поділяються на такі, що виконуються: за нарядом-допуском (далі — наряд), за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації.

З урахуванням енергоємності та складу енергетичного обладнання споживача на підприємстві розробляються переліки робіт, які можуть проводитися безпосередньо за нарядом, за розпорядженням та в порядку поточної експлуатації. (Розділ IV, п. 1.12. «Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів»).

Працівник, який видає наряд, розпорядження, встановлює можливість безпечного виконання роботи. Він відповідає за достатність і правильність зазначених у наряді заходів безпеки, за якісний і кількісний склад бригади і призначення працівників, відповідальних за безпечне виконання робіт, а також за відповідність груп з електробезпеки працівників, які зазначені в наряді, роботі, що виконується.

Право видачі нарядів та розпоряджень надається адміністративно-технічним працівникам підприємства, які мають групу V в електроустановках понад 1000 В та групу IV — в електроустановках до 1000 В. (п. 3.2.2 НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів»).

Звертаємо увагу, що розпорядження має разовий характер. Термін дії розпорядження — одна робоча зміна. Якщо робота в зазначений строк не закінчена, а також при зміні умов роботи або складу бригади розпорядження віддають заново.

Розпорядження, так само як наряди, записується в журнал обліку робіт за нарядами і розпорядженнями особою, яка його віддала, або оперативним працівником.

Під час реєстрації розпорядження у зазначеному журналі вказується:

  • ким віддано розпорядження;
  • зміст і місце роботи;
  • заходи безпеки;
  • час виконання роботи;
  • прізвища, ініціали, групи з електробезпеки керівника робіт (наглядача) і всіх членів бригади.

Змінювати склад бригади, що працює за розпорядженням, в процесі роботи забороняється.

Працівник, який віддав розпорядження, призначає керівника робіт (наглядача), членів бригади, визначає можливість безпечного проведення робіт і визначає необхідні для цього організаційні та технічні заходи.

Розпорядження про роботу віддається керівнику робіт і допускачу або працівникові, який дає дозвіл на підготовку робочого місця і на допуск.

В електроустановках без місцевих чергових працівників у тих випадках, коли допуск до роботи не вимагається, розпорядження може бути віддано безпосередньо працівнику, який виконує роботу.

Роботи які виконуються за нарядом дозволяється виконувати за розпорядженням лише у випадку настання аварійної ситуації для унеможливлення нещасного випадку та збереження обладнання.

За розпорядженням в електроустановках напругою вище 1000 В можуть здійснюватись, наприклад, невідкладні роботи тривалістю не більше 1 години без урахування часу на підготовку робочого місця (понад 1 години, або коли для виконання роботи потрібне понад трьох працівників — за нарядом), роботи на електродвигуні, від якого кабель від’єднаний та кінці його замкнені накоротко чи заземлені, роботи на струмоведучих частинах, які не потребують зняття напруги і установки тимчасових огорож та ін.

На повітряних лініях (далі — ПЛ) за розпорядженням можуть виконуватися роботи на струмоведучих частинах, що не вимагають зняття напруги, у тому числі:

  • з підйомом до 3 м, рахуючи від рівня землі до ніг працюючого;
  • без розбирання конструкційних частин опори;
  • з відкопуванням стійок опори на глибину до 0,5 м;
  • з розчищення траси ПЛ, коли не потрібно вживати заходів щодо запобігання падіння на проводи дерев, обрубаних гілок;
  • роботи не пов’язані з небезпечним наближенням людей, пристосувань і механізмів до проводів.

Роботи на ПЛ з використанням вантажопідіймальних машин і механізмів виконують за нарядом.

Правила з охорони праці при експлуатації електроустановок визначають умови, при яких дозволено одноосібна (не в складі бригади) робота. Так, працівник, що має групу III і право бути виконавцем робіт, може одноосібно працювати в електроустановках з напругою до 1000 В, розташованих у приміщеннях (крім особливо небезпечних). В установках з напругою вище 1000 В за розпорядженням дозволено одноосібне виконання робіт з благоустрою території відкритого розподільчого пристрою, скошування трави, розчищення від снігу доріг і проходів, ремонту та обслуговування пристроїв провідного радіо- і телефонного зв’язку, освітлювальної електропроводки та арматури, розташованих поза камерою розподільчого пристрою на висоті не більше 2,5 м, поновленню написів на кожухах устаткування і огородження поза камерами РУ та ін.

Особи, які мають групу II, за розпорядженням можуть одноосібно проводити прибирання коридорів закритого розподільчого пристрою і приміщень з електрообладнанням напругою до і вище 1000 В, де струмовідні частини огороджені. Вбирання всередині відкритого розподільчого пристрою може виконувати один працівник, що має групу III.

У приміщеннях з окремо встановленими розподільними щитами (пунктами) напругою до 1000 В прибирання може виконувати один працівник, що має групу I.

Одному працівнику, який має групу II, за розпорядженням може бути дозволено виконувати огляд ПЛ у світлий час доби при сприятливих метеорологічних умовах, у тому числі з оцінкою стану опор, перевіркою загнивання дерев’яних підстав опор; відновлювати постійні позначення на опорі; здійснювати протипожежну очищення площадок навколо опор; забарвлення бандажів на опорах.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...