Охорона праці та безпека праці стосується також психічних факторів. У всьому ЄС тривалий стрес і нездатність працювати, що виникає через нього, є серйозною проблемою


Охорона праці та безпека праці стосується також психічних факторів. У всьому ЄС тривалий стрес і нездатність працювати, що виникає через нього, є серйозною проблемою

В Європейському Союзі вартість стресу, пов’язаного з роботою і викликаних ним захворювань, оцінюється приблизно в 20 мільярдів євро на рік. Зараз профілактика стресу є одним із головних завдань стратегії спільноти з питань охорони та безпеки праці на найближчі роки.

Нова стратегія спільноти з охорони праці враховує зміни умов праці, впровадження нових технологій, збільшення зайнятості жінок, старіння населення та процес розширення Європейського Союзу. Основна його мета – подальше зменшення кількості нещасних випадків та професійних захворювань (незважаючи на зменшення кількості таких випадків вони як і раніше призводять до втрати працездатності близько 300 000 осіб на рік), а також запобігання нових загроз.

Професійну шкоду спричиняють не тільки хімічні, біологічні чи фізичні чинники. Відбулися значні зміни в характері нещасних випадків та захворювань на роботі. Серед них значну роль відіграють стрес, депресія, тривога, різні форми залежності, насильство та різні форми цькування. Вони були визначені в стратегії спільноти як соціальні ризики.

З досліджень, результати яких надає Центральний Інститут Охорони Праці (є Національним Контактним Центром Європейського Центрального Агентства з питань Безпеки та Гігієни Праці), виникає, що до 60 % невідпрацьованих робочих днів в країнах ЄС пов’язані зі стресом. У Великій Британії кількість пропущених робочих днів пов’язаних зі стресом оцінюється в 5 мільйонів. Дослідження показують, що стрес є причиною низької ефективності роботи, недотримання правил безпеки чи підвищення компенсацій працівникам.

Стрес як загрожуючий фактор не підпадає під врегулювання жодними правовими нормами. Не існує регуляції яка б визначала детальні правила запобігання стресу та його наслідкам. Ніде про це не говориться прямо – лише опосередковано. Фахівці вказують на Рамкову директиву ЄС (89/391/ЄЕС) про введення заходів з підвищення безпеки та покращення здоров’я працівників на виробництві, де зазначено, що роботодавці зобов’язані гарантувати безпеку та здоров’я працівників у всіх аспектах пов’язаних з роботою.

Незалежно від того, Європейська Комісія рекомендує у своїх резолюціях необхідність проведення аналізу психологічних, соціальних та фізичних факторів, які можуть бути джерелом стресу на робочому місці. Польські роботодавці також повинні це робити.

Згідно вказівок Національної Інспекції Праці щодо того як правильно проводити оцінку професійного ризику, роботодавцю рекомендується звертати увагу не тільки на фізичне але і на психічне навантаження на працівників. На жаль, контроль інспекції показує, що в багатьох фірмах навіть не проводять жодної загальної оцінки ризику.

Джерело: Алло-країна за матеріалами BHP Vortal

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...