Охорона праці для сторожів у зимовий період


Охорона праці для сторожів у зимовий період

Аналіз нещасних випадків, які сталися у 2017 році свідчить, що мають місце нещасні випадки з охоронниками (сторожами) внаслідок падіння на території підприємств та при обході та огляду об’єктів. Також у зимовий період підвищується ризик загорання приміщень для сторожів (охоронників) через незадовільний стан протипожежної безпеки.

Таких нещасних випадків із сторожами або охоронниками протягом 2017 року в області сталося 7 або 6 % від загальної кількості травмованих працівників різних професій, у 2016 році в області сталося 8 випадків травматизму або 11 %.

Під час проведення у 2017 році перевірок дотримання суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки встановлено, що в більшості підприємств не створені   безпечні умови праці на робочих місцях сторожів та охоронників.

Стан електробезпеки на об’єктах сторожування не відповідає вимогам Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів. Найбільш типовими порушеннями вимог електробезпеки є: наявність оголених електропроводів, відсутність запираючих пристроїв на електрошкафах, непроведення замірів контурів заземлення та опору ізоляції електроустановок у встановлені терміни, з порушеннями підключені світильники освітлення та електричні розетки, порушуються терміни проведення навчання і перевірки знань з питань електробезпеки.  Має місце використання саморобних електронагрівальних приладів.

Також мають місце інші порушення вимог охорони праці та промислової безпеки, які можуть призвести до травмування та загибелі сторожів та охоронників:

  • на робочих місцях сторожів допускається знаходження ліжок, тапчанів, диванів;
  • не розроблені схеми руху сторожів;
  • у зимовий період  пішохідні доріжки не своєчасно прибираються від снігу і льоду, та не  посипаються спеціальною сумішшю для запобігання від падіння та травмування працівників   під час огляду території;
  • сторожі не в повному обсязі забезпечені спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту;
  • відсутні плани ліквідації аварійних та небезпечних ситуацій;
  • об’єкти охорони не достатньо освітлені, сторожі не забезпечені ліхтарями;
  • посадовими особами підприємств та закладів не здійснюється систематичний контроль за додержанням сторожами та охоронниками правил внутрішнього трудового розпорядку, зокрема: вихід за територію охороняє мого об’єкту без попередження керівництва, вживання алкоголю в робочий час.

Отже, звертаємо увагу як роботодавців, так і  відповідних посадових осіб з питань охорони праці  – створення для сторожів та охоронників безпечних умов праці, особливо у зимовий період,   посилення контролю за виконанням ними своїх обов’язків і інструкцій з питань охорони праці, правил трудового розпорядку є обов’язковою умовою попередження нещасних випадків та виробничого травматизму даної категорії працівників.

Джерело: : редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
за матеріалами Управління Держпраці в Кіровоградській області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання