...

Огляд міжнародних стандартів з управління ризиками. Група кількісних методів


Огляд міжнародних стандартів з управління ризиками. Група кількісних методів

Практично всі організації з часом потребують оцінки ризику для зменшення кількості небезпечних подій і досягнення встановлених цілей. Цілі організації можуть стосуватися різних аспектів її діяльності: від стратегії до випуску конкретних продуктів, розробки процесів та проектів тощо. Цілі можуть бути визначені в соціальній, екологічній, технологічній, комерційній, фінансовій та економічній областях, у сфері безпеки та охорони праці, а також в області репутації організації, її соціального, культурного та політичного впливу на населення.

Усій діяльності організації відповідає певний рівень ризику. Менеджмент ризику допомагає у прийнятті рішень в умовах невизначеності та можливості виникнення подій або обставин (планових та непередбачуваних), що впливають на досягнення цілей організації.

Кількісні методи оцінки ризику можуть використовуватися окремо або разом із якісною оцінкою ризиків.

Кількісні методи оцінки і прогнозування ризиків вперше були розроблені в галузі фінансів і страхування у зв’язку з прагненням до зниження ступеня ризику і можливих фінансових втрат. Також ці методи широко застосовуються в сфері надійності. Зазвичай це досить глибокий аналіз, що потребує спеціальних математичних знань, інакше оцінки матимуть неточності.

В основу багатьох кількісних методів покладені статистичні (імовірнісні) методи, що вимагають великого обсягу вихідних даних і спостережень; функціональні методи; експертні оцінки при нерепрезентативній вибірці вихідних даних; методи дослідження аналогій сценаріїв подібних інцидентів.


У статті «Про проблеми застосування евакуаційних апаратів» читайте докладніше:
1. Яким чином визначити ризики, які потребують якнайшвидшого реагування, а також вплив їх наслідків на виробничий процес
2. Чому для аналізу результативності вжитих заходів шляхом співставлення значень конкретного ризику варто застосовувати єдину методологію організації управління ризиками.


Група кількісних методів

Кількісна оцінка ризиків дозволяє визначати ризики, які потребують якнайшвидшого реагування і більшої уваги, а також вплив їх наслідків на виробничий процес. Саме використання кількісних методів найбільш обґрунтовано дозволяє ранжувати ризики за їх ймовірним впливом на діяльність організації, зацікавлених сторін, суспільства. Кількісна оцінка ризиків часто супроводжує якісну оцінку і також попередньо вимагає проведення процесу ідентифікації ризиків.

Нерідко ідентифікації та аналізу ризику властива значна невизначеність, що відображає неповноту або неточність інформації про небезпеку і пов’язана з можливістю виникнення в ході реалізації проекту несприятливих ситуацій та наслідків. Розуміння невизначеності необхідне для ефективної інтерпретації результатів аналізу ризику та відповідного обміну інформацією. Аналіз невизначеності відповідно до даних методів і моделей, які використовуються для ідентифікації та аналізу ризику, відіграє важливу роль.

Аналіз невизначеності включає визначення похибок результатів, викликаних змінами параметрів і припущень. З аналізом невизначеності тісно пов’язаний аналіз чутливості.

Повна версія статті — у журналі «Охорона праці і пожежна безпека» №1, 2019.
Автори:
Наталія Данько, директор ТОВ «Кволіті Юкрейн», провідний аудитор Quality Austria з OHSAS 18001, ISO 9001, ISO 13485, ISO 14001, ISO 22000, ISO 50001, тренер Quality Austria
Костянтин Теличко, доцент, кандидат технічних наук

Матеріали до теми


Дотриманні вимог безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів
З метою зменшення виробничого травматизму під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, слід дотримуватися правил охорони праці. ...
Безпека праці під час аварійного відключення світла
Головним державним інспектором відділу нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління ...