Офіційне працевлаштування – як не потрапити на гачок недобросовісних роботодавців?


Офіційне працевлаштування – як не потрапити на гачок недобросовісних роботодавців?

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління з питань праці Головного управління Держпраці у Херсонській області Ірина Кравець провела семінар на тему легальної зайнятості, метою якого є акцентування уваги на перевагах легального працевлаштування та застереження від використання незадекларованої праці. Захід відбувся у Херсонському міському центрі зайнятості з безробітними особами.

Фахівець Головного управління наголосила, що кожен громадянин повинен пам’ятати: отримання зарплати «у конверті» сьогодні позбавляє його в майбутньому соціального захисту у разі безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на виробництві тощо. Особи, що працюють нелегально, позбавлені гідної пенсії.

«Дуже часто не зовсім порядні роботодавці пропонують громадянам «стажування», щоб оцінити їх здібності та навички, після чого ними вирішуватиметься питання про оформлення трудових відносин з працівником. Відносно такої позиції роботодавця слід зауважити, що Кодекс законів про працю не містить поняття «стажування» при працевлаштуванні роботодавцем працівника» — зазначила Ірина Кравець.

Дивіться також:  На що НЕ варто сподіватися неоформленим і частково оформленим працівникам: інфографіка

Нагадаємо, що відповідно до ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

При прийняті на роботу, працівнику може встановлюватись випробування на певний строк з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, але оплата такої роботи йому здійснюється в порядку та строки, передбачені чинним законодавством. Тобто, встановлення працівнику випробування на безоплатній основі законодавством України не передбачено.

За порушення законодавства про працю, у тому числі і нелегальної зайнятості статтею 265 Кодексу законів про працю України(КЗпПУ) передбачено відповідальність юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, у вигляді штрафу. З 1 січня 2018 року значно зросли суми штрафних санкцій за порушення трудового законодавства.

Також учасники семінару ознайомились з порядком укладання трудового договору, дізналися про його суттєві відмінності від договору цивільно-правового характеру.

Завдяки участі у семінарі, безробітні отримали важливу інформацію для захисту трудових прав.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Херсонській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...