...

ОБСЄ та ДСНС України презентували спільні соціальні рекламні ролики та матеріали щодо вибухонебезпечних предметів


ОБСЄ та  ДСНС України презентували спільні соціальні рекламні ролики та матеріали щодо  вибухонебезпечних предметів

Очищення території України від вибухонебезпечних предметів є одним із пріоритетних напрямків роботи Державної служби з надзвичайних ситуацій. У цій сфері піротехнічні підрозділи ДСНС вже десятий рік поспіль співпрацюють з ОБСЄ

3 квітня, напередодні Міжнародного дня просвіти щодо мінної безпеки та допомоги в протимінній діяльності, який відзначається в світі 4 квітня, виконуючий обов’язки Голови ДСНС Зорян Шкіряк зустрівся з Координатором проектів ОБСЄ в Україні Вайдотасом Вербою. Під час зустрічі було презентовано 2 соціальні рекламні ролики під назвою “Небезпечні знахідки”. Вони були розроблені спільними зусиллями рятувальників та ОБСЄ і спрямовані на захист громадян, а особливо дітей,  від вибухонебезпечних залишків минулих війн.

“За період нашої плідної та довготривалої співпраці ми спільно реалізували 5 проектів, загальною вартістю понад 770 тис. євро. За цей час наші піротехнічні підрозділи отримали від ОБСЄ 70 сучасних приладів для пошуку боєприпасів та 250 комплектів захисту піротехніків під час виконання робіт. Проте сьогодення ставить перед нами нові виклики і наразі наші підрозділи працюють на сході України, де щодня знешкоджують сотні боєприпасів. Нашим головним завдання і нагальною проблемою є переоснащення та забезпечення піротехнічних підрозділів сучасним обладнанням, що допоможе безпечно виконувати цю надзвичайно складну та важливу роботу. Тож я від імені всього українського народу та нашої Служби дякую пану Послу, ОБСЄ за підтримку та допомогу і сподіваюся на подальшу плідну співпрацю”, – зазначив очільник ДСНС Зорян Шкіряк.

У свою чергу, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба також подякував рятувальникам за постійну взаємодію і зазначив, що ОБСЄ робитиме все можливе, аби допомогти очистити території України від боєприпасів як минулих війн, так і сьогодення.

“Питання розмінування є нині доволі актуальним і все більше людей з кожним роком
 травмуються від дії боєприпасів. Особливо ми повинні звернути увагу на проблему захисту дітей від вибухонебезпечних предметів. Лише протягом минулого року в Донецькій та Луганській областях від нещасних випадків, пов’язаних з мінами та боєприпасами, загинуло 42 дитини, ще 109 були поранені. Саме тому ми спільно з ДСНС розробили та розповсюджуємо 50 000 спеціальних шкільних зошитів у школах на звільнених територіях Донецької та Луганської областей з метою інформування дітей про небезпеку вибухонебезпечних предметів”, – сказав Вайдотас Верба.

Під час зустрічі було презентовано також методичні матеріали з міжнародних стандартів щодо розробки та реалізації національних програм гуманітарного розмінування, створені спільно з Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування та за фінансової підтримки Уряду Норвегії.

Довідка
Щороку піротехнічні підрозділи ДСНС знешкоджують понад 75 тис. вибухонебезпечних предметів та очищують від боєприпасів 2 тис. га. території. Лише у 2014 році піротехніками ДСНС було виявлено та знешкоджено 151 тис. боєприпасів та обстежено 3 тис. га. території.

 

Прес-служба
ДСНС України