...

Обладнання легкої та текстильної галузі більше не підпадає під категорію підвищеної небезпеки


Обладнання легкої та текстильної галузі більше не підпадає під категорію підвищеної небезпеки

Відтепер обладнання текстильної та легкої галузі не підпадає під таке, що має підвищену небезпеку. Відповідні зміни було внесено Постановою № 330 до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Ще минулого року обладнання легкої та текстильної галузі було визнано устаткуванням підвищеної небезпеки. Регулювання було впроваджено постановою КМУ №48 від 7 лютого 2018 року. Постанова стосувалася великої кількості питань охорони праці. Водночас, для бізнесу було незрозуміло, чому саме ці дві галузі увійшли до переліку із характеристикою «обладнання підвищеної небезпеки». Адже конкретних досліджень або кейсів, які б підтверджували цей факт — не було.

Так, із прийнятими змінами, до прикладу, компанії, які користувались швейним обладнанням мали проходити експертизу та отримувати дозвіл на устаткування. Якщо такого дозволу компанія не мала, інспектори департаменту охорони праці мали право видати припис, яким заборонялася експлуатація устаткування. Фактично ж, така ситуація зупиняла діяльність компанії.

Стаття за темою:  Шкідливий вплив хімічних речовин на здоров’я працівників текстильної промисловості

Крім того, необхідність отримувати дозвіл створювала додаткові фінансові витрати для компанії, які могли б бути спрямовані напряму на забезпечення безпечних умов праці, розвиток підприємств та створення нових робочих місць. До прикладу, одна компанія, що мала на своєму балансі 18 машин мала б заплатити близько 40 000 грн за здійснення експертизи.

«Прирівняння устаткування легкої та текстильної галузей за рівнем небезпеки до обладнання, до прикладу, хімічної, нафтовидобувної, ливарної галузей було дещо дивною ситуацією для компаній. Бізнес вдячний Мінсоцполітики, що врешті цю норму вдалось виключити», — наголосила координатор Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації Юлія Легка.

За інформацією компаній-членів Асоціації, під час роботи, наприклад, на швацькому верстаті, за умов дотримання техніки безпеки, виробничі травми є малоймовірними. Крім того, тканина при розрізанні із загального відрізка та зшиванні окремих частин, не змінює свої властивості — тож і це не може бути причиною підвищеної небезпеки, наголошують в ЄБА.

Автор: Алла Дубровик-Рохова

Джерело: газета «День» №93, (2019)

Матеріали до теми


Про страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...
Аграрії, активи яких залишилися на ТОТ або в зоні активних бойових дій, зможуть заморозити повернення державного кредиту
Про напрацювання відповідних змін до постанови Кабміну повідомили учасники наради із проблемних питань аграрного бізнесу в умовах війни. Засідання відбулося ...