...

Нові правила з охорони праці для працівників, зайнятих на роботах із зберігання та переробки зерна


Нові правила з охорони праці для працівників, зайнятих на роботах із зберігання та переробки зерна

У листопаді 2017 року вступили в дію нові ПРАВИЛА охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна,  затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 20.09.2017  № 1504, які зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2017 р. за № 1288/31156 (далі – Правила).

Ці Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна та є  обов’язковими для роботодавців та працівників при виконанні робіт (технологічних процесів) зі зберігання та переробки зерна.

Загальні положення Правил встановлюють визначення термінів – зерносховище підлогове, силосів залізобетонного та металевого та склад-куполу.

Також визначено перелік обов’язків роботодавця щодо:

– розроблення та затвердження актів з охорони праці, які діють на підприємстві та інструкцій з охорони праці;
– розроблення та затвердження переліку робіт підвищеної небезпеки, що виконуються на підприємстві за нарядами-допусками, що фіксувати у журналі;
– за необхідністю одержання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки й подати декларацію відповідності його матеріально-технічної бази;
– забезпечення за рахунок власних коштів працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту,  проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників підприємств, попередній (під час прийняття на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди;
– забезпечення встановлення знаків безпеки і захисту здоров’я працівників для позначення небезпечних зон,
– проведення атестації робочих місць за умовами праці на робочих місцях, де технологічний процес, використовувані обладнання, сировина чи матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, дотримуватись допустимих норм небезпечних і шкідливих виробничих чинників у виробничих приміщеннях та на робочих місцях тощо.

Окремими розділами в Правилах встановлені наступні вимоги безпеки:

– під час здійснення технологічних процесів, під час виконання робіт у силосах і бункерах,  у складських приміщеннях, робіт із застосуванням пестицидів;

виконання вантажно-розвантажувальних робіт із зерном та іншими сипучими продуктами, виконання;

при експлуатації зерноочисного устаткування, устаткування для обробки зерна водою та теплом, устаткування для виробництва круп,   комбікормів; устаткування з оброблення гібридного та сортового насіння кукурудзи;

при експлуатації машин для уловлювання магнітних домішок, вальцьових верстатів, розсівів, ситовійних машин, устаткування ваговибійних і фасувальних відділень та складів продукції; експлуатації машин для обезпилювання, очищення і ремонту мішків та камери їх теплової обробки; експлуатації зерносушарок; розподільчого устаткування, засувок, насипних лотків, поворотних труб;  устаткування пневматичного транспорту і аспіраційних установок, компресорів, повітродувок та вентиляторів; стаціонарного підйомно-транспортного устаткування, норій стрічкових; транспортерів стрічкових, ланцюгових, безроликових, гвинтових та аерожолобів.

Також в Правилах передбачені вимоги щодо безпечної експлуатації струмопровідних частин, вимоги по експлуатації транспортних засобів (машин пересувної механізації, рухомих машин та установок) з урахуванням специфіки виробництва.

Слід зазначити, що відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 20.09.2017  № 1504 Правила техніки безпеки і виробничої санітарії на підприємствах по зберіганню та переробці зерна Міністерства хлібопродуктів СРСР, затверджені наказом Мінхлібопродуктів СРСР від 18 квітня 1988 року № 99 скасовані та не застосовуються на території України.

Роботодавцям та працівникам підприємств, які  здійснюють діяльність, пов’язану зі зберіганням та переробкою зерна (елеватори, сільськогосподарські підприємства) необхідно згідно Правил переглянути та затвердити локальні акти підприємств, інструкції з охорони праці, провести навчання, інструктажі, розробити нові карти (паспорт) технологічних процесів з урахуванням вимог Правил охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та переробки зерна!

КЕРІВНИКИ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ПОВИННІ ЗНАТИ ПРО НОВІ ПРАВИЛА ОХОРОНИ ПРАЦІ для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв, які розроблені та затверджені у 2017 році.

ПРАВИЛА охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України 18.04.2017  № 635, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 17 травня 2017 р. за № 633/30501 (далі – Правила).

Правила встановлюють вимоги безпеки під час обслуговування, експлуатації виробничого обладнання та організації робочих місць, нанесення захисних покрить на внутрішні поверхні технологічних посудин, утримання, експлуатація та обслуговування електроустановок та електричних мереж з  урахуванням специфіки виробництва, вимоги безпеки під час проведення технологічних процесів.

Окремими розділами визначені вимоги безпеки під час виробництва солоду, пива, безалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод, квасу.

Визначено окремі норми охорони праці процесів пастеризації, розливу пива, безалкогольних напоїв, мінеральних та інших вод на обладнанні, яке працює в комплектації з іншими машинами та механізмами в нерозривному комплексі.

Правилами передбачено охорона праці при зберіганні, переробці та переміщенні сировини, готової продукції і тари, зберіганні зернових та солоду, морсів, соків та виноматеріалів, спирту, спиртових настоянок, есенцій, хмелю, зберіганні і транспортуванні хімічних речовин.

Джерело: kirtu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання