...

Німецький хімік про причини та наслідки викидів на заводі в Криму: чи буде кислотний дощ?


Німецький хімік про причини та наслідки викидів на заводі в Криму: чи буде кислотний дощ?

З кінця серпня жителі півдня України біля фактичного кордону з анексованим Росією Кримом скаржаться на маслянистий наліт, схожий на іржу, що вкрив металеві предмети. Також люди повідомляють про першіння в горлі та носі, є і повідомлення про передчасне опадання листя з дерев. Влада півострова прийшла до висновку, що причина – випаровування з кислотонакопичувача заводу “Титанові інвестиції” (у минулому – “Кримський титан”), розташованого поблизу міста Армянська і який належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу. А пов’язані випаровування з пересиханням кислотонакопичувача на заводі, куди збиралися хімічні речовини.

Про можливі причини і наслідки цього інциденту DW поговорила з професором Акселем Кляйном, доцентом кафедри неорганічної хімії Кельнського університету.

DW: Наскільки правдоподібною здається вам озвучена кримськими властями версія?

Аксель Кляйн: Головне питання – якою була погода в регіоні останнім часом. Якщо дійсно було дуже спекотно і не було дощів, то все могло бути дійсно так. Але використовувати слово “катастрофа” мені здається перебільшеним. Коли подібні підприємства перебувають не на такому технічному рівні, як у Німеччині, то можна припустити, що вони завжди здійснюють якісь викиди. І, звичайно, вони не розраховані на те, що тижнями немає дощів, і частинки не змиває. Можливо, так і сталося.

У Німеччині при виробництві титану не використовуються відкриті накопичувачі. Після виробництва діоксиду титану залишається так звана розбавлена кислота. Ще років 20 тому її утилізували в Північному морі, але потім це заборонили. Сьогодні її переробляють. Тоді ж вирішили, що ця розбавлена кислота не повинна зберігатися під відкритим небом. Припускаю, що в Україні це досі так.

– Що могло бути джерелом маслянистого іржавого нальоту на металевих предметах?

– Коли дме гарячий вітер, і в повітрі немає вологи, то з відкритого накопичувача в повітря потрапляють частинки. Сірчана кислота розкладається на сірчаний ангідрид та діоксид сірки. Коли обидві ці речовини потрапляють на металеву поверхню, утворюється маслянистий шар, що складається в основному з сірчаної і сірчистої кислоти. У той же час в атмосферу з накопичувача потрапляє пил. Цей пил містить залишки виробництва діоксиду титану, в основному залізо, тобто залишки ці – червоно-коричневого кольору. Це схоже на те, про що повідомляють місцеві жителі в Криму.

Може бути і ще одне джерело. У звичайному режимі таке підприємство викидає в атмосферу пар, вуглекислий газ, а також частинки оксиду титану, краплі сірчаної кислоти, і, можливо, частинки оксиду заліза. Коли тижнями немає дощів, виникає проблема – ці речовини накопичуються на поверхнях, і в результаті виникає такий маслянистий наліт.

– Майже через два тижні після перших скарг місцевих жителів влада вирішила вивезти дітей з Армянська. При цьому вони кажуть, що небезпеки для життя немає і це – запобіжний захід. А ви як вважаєте?

– Це правильне рішення. Контакт з цим маслянистим нальотом може викликати печіння. Можливо, це суміш сірчаної кислоти з частками заліза. Велика концентрація діоксиду та сірчаного ангідриду – небезпечна. Вона призводить до подразнення слизових оболонок.

– Для дітей це особливо небезпечно?

– Так, тому що дитячі тканини більш уразливі. Це не смертельно, але справа в тому, що у дітей, які там живуть, вже можуть бути якісь хвороби, що розвинулися з часом. Завод адже працює там давно. У Німеччині у 1970-і роки дітей з Рурської області, де була зосереджена важка промисловість, регулярно відправляли на курорт. Доведено, що дихальні шляхи живуть поблизу промислових підприємств дітей страждають.

– А як поводити себе дорослим? Достатньо носити медичні маски для захисту органів дихання?

– Так. Найбільша небезпека походить від крапель сірчаної кислоти. Пов’язка для дихання від цього боронить. Але старим і хворим людям я б теж не радив там залишатися.

– Згідно з прогнозами погоди, найближчим часом у цьому регіоні України очікуються сильні дощі. Це добре, чи ці дощі небезпечні?

– Якщо мова йде лише про маслянистий нальот, то дощ – це дуже добре, він його просто змиє. Якщо ж в атмосферу потрапила велика кількість цих газів, то можливий кислотний дощ. Але це не означає, що такий дощ призведе до корозії автомобілів або у людей з’являться дірки на шкірі. Просто у нього водневий показник (pH) не 7, що нормально, а 6 або 5. Це буде проблематичним для рослин і тварин лише в довгостроковій перспективі.

– Чи можна вживати в їжу овочі і фрукти, які там ростуть?

– Так. Нічого, з того, що там, можливо, є, не містить потенціалу, який був би небезпечніше сильної кислоти. А її можна повністю змити водою. Страждає зростання дерев, але коли кислоту змиє, проблема вирішиться сама собою. Проблематично також, якщо грунт роками страждає від кислотних дощів. Тобто в цілому я припускаю, що підприємство працювало у звичайному режимі, але виникли проблеми через тривалу посуху і спеку. В принципі, виробництво діоксиду титану не шкідливе.

Джерело: www.dw.com

Матеріали до теми