Нетипово раннє поширення грипу в Україні здивувало медиків


Нетипово раннє поширення грипу в Україні здивувало медиків

Лише в одній лікарні Києва вже зафіксували три випадки захворювання на грип, а цьогоріч в Україні очікують три штами вірусу. Усі вони наші давні знайомі, серед них і так званий “свинячий грип” – “Мічиган”, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Висока температура, головний біль та слабкість – із такими симптомами звернулися до однієї з клінік Києва три родини. У всіх підтвердили грип групи В і шпиталізували хворих. Нині ще одна дитина перебуває в стаціонарі. Медики називають ситуацію незвичною, бо зростання кількості хворих спостерігалося вже у вересні, причому всі випадки зараження сталися саме в Україні – ніхто з хворих за кордон не виїздив.

Лікарі розповіли, коли українцям слід очікувати пік грипу:

Лише в одній лікарні Києва вже зафіксували три випадки захворювання. Цьогоріч в Україні очікують три штами вірусу. Усі вони – наші давні знайомі. Серед них – і так званий “свинячий грип” – “Мічиган”. Активно циркулювати почнуть наприкінці листопада, а пік епідемії вірусологи прогнозують у січні. Чого чекати від грипу і коли в аптеках з’явиться вакцина – у сюжеті.

Читайте також:  Найпоширеніші вірусні інфекції: скільки часу потрібно для остаточної перемоги над заразою

Цьогоріч в Україні очікують три типи вірусу. Один із них – “Мічиган”, добре відомий як свинячий грип. Він швидко розвивається і викликає тяжкі ускладнення. Решта – “Синґапур” та “Колорадо”, теж давні знайомі. Але навіть ті, хто перехворіли чи вакцинувалися торік,  від нового штаму не захищені. У Центрі громадського здоров’я МОЗ попереджають, що вірус типу В почав змінюватись, тому було прийнято рішення змінити вірус-кандидат для вакцини.

Читайте також: 

7 міфів про грип

Чи справді хірургічна маска захищає від зараження хворобами?

Активно циркулювати віруси почнуть наприкінці листопада – на початку грудня. Для боротьби  з пандемією в Україну завезуть дві вакцини. Одна з них, французька, уже пройшла державний контроль, вона коштуватиме 300-350 гривень. Друга вакцина – корейська, її вартість коливається в межах 250 гривень. Фармацевти очікують надходження медикаментів у продаж уже наступного тижня, проте купити їх зможуть не всі – у села та маленькі міста ці ліки не постачатимуть.

Передусім медики радять вакцинуватися людям із групи ризику: вагітним, пенсіонерам, малим дітям, людям із діабетом та іншими тяжкИми хронічними недугами. Пік захворюваності прогнозують у січні, а закінчиться епідеміологічний сезон аж у травні.

Автор: Кореспондент ТСН Інна Лебеденко

Джерело: tsn.ua

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...