...

Нелегальні газові заправки заполонили Херсонщину


Нелегальні газові заправки заполонили Херсонщину

Нелегальні газові заправки, які заполонили Херсонщину, створюють проблему як для жителів області, так і для самого міста Херсон. І це є проблемою, від якої державні органи не мають права відвертатись! Заправні пункти розміщують без дозвільних документів з порушенням усіх вимог. Через діяльність нелегалів повз місцеві бюджети проходять мільйони гривень на місяць, а жителі Херсонщини живуть як на пороховій діжці.

В області існує біля 50 об’єктів підвищеної небезпеки, на яких здійснюється нелегальна роздрібна торгівля пальним без погодження з органами місцевого самоврядування, без проектно-виконавчої документації та без дозвільних документів. За даними фактами відкриті кримінальні провадження, однак їх одиниці!

Головне управління Держпраці ще раз наголошує, що однією з найважливіших соціальних функцій держави є збереження життя і здоров’я населення країни та захист навколишнього середовища. У зв’язку з цим, певні види підприємницької діяльності, що мають високий вплив на екологічну або суспільну безпеку населення, підлягають посиленому контролю з боку уповноважених державних органів. До такої діяльності і відноситься робота АЗС та АГЗП. Фізичні або юридичні особи, які бажають здійснювати діяльність, що може становити підвищену небезпеку, повинні узгодити з державою своє право на провадження такої діяльності шляхом отримання відповідних дозволів.

Частина друга статті 21 Закону України «Про охорону праці» регламентує обов’язок роботодавця одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

ГУ Держпраці, виконуючи свої безпосередні завдання зокрема з реалізації державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці веде постійну роботу щодо виявлення суб’єктів господарювання,які ведуть роботи підвищеної небезпеки без дозволів на виконання цього виду робіт. Станом на 01.12. 2017 року ГУ Держпраці на цей вид діяльності видано 76 дозволів. Разом з тим, у 2017 року Головним управлінням на підставі перевірок виявлено 10 підприємств Херсонщини, які працюють без дозвільних документів та за рішеннями суду зупинено роботи цих підприємств.

Суб’єктам господарювання, які порушують вимоги статті 21 Закону України «Про охорону праці», зокрема частиною 12 передбачено анулювання дозволу органом, який видав цей дозвіл.

Однак не всі суб’єкти господарювання працюють в рамках Закону! Нещодавно, порушуючи вимоги Закону, посадових осіб ГУ Держпраці у Херсонській області не допущено до проведення планової перевірки Приватним підприємством «Чонгар», що веде господарську діяльність (АГЗС– роздрібна торгівля зрідженим газом) в смт. Білозерка, Херсонської області. Головним управлінням анульовано дозволи Приватного підприємства «Чонгар» на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки.

Наразі на розгляді Херсонського окружного адміністративного суду знаходяться дві позовні заяви ПП «Чонгар», які тривають вже понад 2 місяці та умисно затягується їх розгляд самим суб’єктом господарювання, неодноразово подаючи клопотання про перенесення розгляду справ.

За фактом вчинення правопорушення Головне управління звернулось до Херсонського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області для вжиття необхідних заходів щодо незаконної експлуатації об’єкту підвищеної небезпеки.

У 2018 році за підтримкою Херсонської обласної державної адміністрації робота щодо виявлення суб’єктів господарювання, які незаконно виконують роботи підвищеної небезпеки (АЗС та АГЗП) буде тривати та до порушників, які працюють без дозвільних документів будуть вжиті всі необхідні заходи, зокрема скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Херсонській області

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання