Не соромтеся, перевіряйте знання: яка користь від екзаменів з охорони праці (на прикладі ТОВ “СВІСПАН ЛІМІТЕД”)


Не соромтеся, перевіряйте знання: яка користь від екзаменів з охорони праці (на прикладі ТОВ “СВІСПАН ЛІМІТЕД”)

Грунтовно перевірити знання робітників, які працюють у цеху синтетичних смол, вирішили у ТОВ «Свіспан Лімітед». Спеціально для цього субєкт господарювання ініціював проведення інформаційно-консультативного семінару та екзамену і запросив фахівців Управління Держпраці у Рівненській_області та ДП «Рівненський експертно-технічний центр».

Розпочинаючи семінар, головний інженер ТОВ «Свіспан Лімітед» Роман Кочеровець зазначив, що захід проводиться в рамках Всесвітнього дня охорони праці, але тема безпеки на робочому місці ніколи не втрачає актуальності. Тим більше, якщо йдеться про виробництва з підвищеною небезпекою.

Особливості роботи в цеху синтетичних смол та важливість дотримання вимог безпеки роз’яснила головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Ольга Жуковська. Фахівець детально зупинилася на профільних нормативних документах. Зокрема, це Правила охорони праці на об’єктах з виробництва основної органічної продукції та полімерів, Правила з безпечної експлуатації систем вентиляції у хімічних виробництвах, Правила охорони праці під час роботи в хімічних лабораторіях НПАОП 73.1-1.11-12.

Про те, яких вимог повинні дотримуватися роботодавці у захисті працівників від шкідливого впливу хімічних речовин, розповів головний державний інспектор відділу нагляду на виробництві та на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Валерій Грабовський. Наглядовець детально зупинився на змісті Типової інструкції з організації безпечного ведення газонебезпечних робіт та Типової інструкції з організації безпечного ведення вогневих робіт

На основних вимогах безпеки під час виконання робіт та експлуатації обладнання в цеху синтетичних смол та засобах індивідуального і колективного захисту наголосив начальник відділу ОП та ЛБ ТОВ «Свіспан Лімітед» Ігор Рицький.

Наскільки міцно працівники засвоїли отримані знання і чи вміють вони застосовувати їх на практиці, – показали результати екзамену. Для підтримки відповідного рівня фахівці Управління Держпраці і посадові особи підприємства створили рекомендаційну карту. Зокрема, суб’єкту господарювання та посадовим особам підприємства ТОВ «Свіспан Лімітед» рекомендовано:
1. Здійснювати постійний контроль за дотриманням посадовими особами та працівниками підприємства законодавчих та нормативних актів з питань охорони праці, вимог інструкцій з охорони праці, вимог безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки та за утриманням в справному стані і безпечною експлуатацією обладнання, механізмів підвищеної небезпеки в структурних підрозділах підприємства.
2. Забезпечити постійний контроль за справним станом і безпечною експлуатацією технологічного обладнання в цехах по виготовленню фарб і лаків, зокрема вентиляційних систем, посудин, що працюють під тиском, електроустаткування тощо.
3. Заборонити виконання робіт при експлуатації технологічного обладнання:
— допуск до роботи посадових осіб та працівників, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з питань охорони праці.
4. Забезпечити постійний контроль за повітряним середовищем під час виконання газонебезпечних робіт
5. Заборонити виконання газонебезпечних робіт при температурі повітря більшій, ніж 400 С;
6. Забезпечити щоквартальне проведення навчально-тренувальних занять з працівниками підприємства щодо безпечного проведення ремонтних, газонебезпечних та вогневих робіт із застосуванням засобів індивідуального захисту та надання першої долікарської допомоги потерпілому.
7. Використати в роботі досвід ПАТ «РІВНЕАЗОТ» при підготовці та організації безпечного проведення газонебезпечних робіт.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...