Найвідоміші пожежі


Найвідоміші пожежі

З тих пір, як людство почало зводити свої будівельні конструкції не з каменю, а з дерева, пожежі стали супутньою частиною прогресу. Протягом всієї історії цивілізації багато великі міста поріднилися тим, що в певний момент своєї історії там відбувалися пожежі.

Деякі міста взагалі знищувались вогнем по кілька разів. Один тільки Константинополь переніс не менше 5 великих пожеж між 06 і 1204 роками. Але міста, подібно пошкодженому мурашника, перебудовувалися в результаті заново, готуючи грунт для нових вогняних кошмарів.

Часто причиною пожеж ставали війни людей, але основною причиною стають все ж природні причини, у поєднанні з поганими будівельними технологіями, велика кількість легкозаймистих матеріалів і відсутність здібностей людини адекватно боротися з вогнем.

У нашій пам’яті збереглися кілька грандіозних пожеж, деякі – з-за свого розміру, а інші – через формування наступних історичних подій. Розповімо нижче про десяти найбільш відомих, руйнівних або значущих пожежах в історії людства.

Бостон, 1872 рік. Нехай ця пожежа і був не таким великим, як у Чикаго за рік до цього, або пожежа в Сан-Франциско, який стався через 30 років, але Бостонський пожежа став, можливо, найдорожчим з точки зору нанесення матеріального збитку серед американських катастроф такого роду. Це пов’язано з тим, що більша частина руйнувань припала на центральну частину міста і фінансові райони. В результаті тисячі городян втратили свої місця, були зруйновані сотні підприємств і складів. Пожежа сталь настільки “дорогим”, що привів до банкрутства десятків страхових компаній, які намагалися відшкодувати збитки. На жаль, пожежа ніколи б не завдав стільки шкоди, якщо б не блокування системи оповіщення про пожежі. Вона була відключена з-за великого числа помилкових повідомлень. До того ж тиск води було низьким, а гідранти муфти нестандартними. Ціла серія помилок і непорозумінь призвели до того, що в центрі міста вигоріло 65 акрів, 766 будівель і 20 чоловік. Досі Бостонський пожежа є найбільшим міським пожежею в історії країни, збитки склали близько 70 мільйонів доларів (жахлива сума на той момент). Однак місто зумів виділитися через 2 роки.

Лондон, 1212 рік. З цим містом зазвичай пов’язують знаменитий пожежа 1666 року. Події 1212 року набагато менш відомі, але тоді пожежа (відомий як Великий пожежа в Саутворке) знищив близько 3000 чоловік. Багато з них померли, опинившись в пастці на Лондонському мосту. В той час він був зроблений з легкозаймистих матеріалів, а ізоляція була зроблена з ще більш горючих смол. Точних цифр про кількість зруйнованих будівель так і не дійшло до нас. Відомо лише, що пожежа зруйнував більшу частину району на південь від Темзи, відомого як Саутворк. В результаті близько третини Лондона перетворився в руїни. Для міста це був не перший руйнівний пожежа в історії, частині Лондона страждали і в 1130 році, і в 1135 році. Останній великий пожежа знищила більшу частину міста між соборами святих Павла і Климента в Вестмінстері. Всього велике місто горів мінімум шість разів між 1130 і 1666 роками, що робить його одним з великих погорільців на планеті, доводячи, що люди так ні до чого і не навчаються. Напевно, в ті часи придбати страховий поліс від пожежі було досить важко.

Лондон, 1666 рік. Як вже було сказано, сучасна столиця Англії неодноразово горіла. Причиною стала велика кількість дерев’яних будівель і погана планування. Але самим великим пожежею в місті став Великий Лондонський пожежа 1666 року. Він відомий своїм впливом, який вплинув не тільки на місто, але і на всю Англію. Як не дивно, але у вогні тоді загинуло 6 осіб. Пожежа почалася в пекарні на Пудинг-Лейн. Для запобігання вогню пожежники того часу застосовували метод руйнування будівель навколо вогнища загоряння. Але в цей раз мер міста запанікував і не зважився віддати такий наказ. Пожежа тривала 4 дні, за цей час згоріло понад 13200 будинків і 80 церков. Збиток від пожежі склав 10 мільйонів фунтів. Вважається, що втратило даху 7 з 8 городян. Проте вогонь зробив і корисна дія – згоріли брудні нетрі, пов’язані з недавньої Великої чумою. Така ефективна чистка ніби стерилізувала місто, даючи можливість для його перебудови на очищених місцях. Король Карл II, побоюючись бунтів, закликав погорільців виїхати з міста і облаштуватися на нових місцях. Реальних винних пожежі так і не було названо, був страчений простолюдин Роберт Х’юберт за звинуваченням у шпигунстві на користь Папи Римського і підпал.

Рим, 64 рік. Легендою про це пожежу вже багато століть. Коли полум’я потрошило саме серце Римської імперії, імператор Нерон грав, милуючись, на скрипці. Однак доказів такої історії немає, та й скрипка була винайдена пізніше. Сьогодні ходять також чутки про те, що Нерон навмисне вирішив зрадити вогню Рим, як частина плану по очищенню території для майбутньої будівлі свого палацу. Але і це, швидше за все, лише пропаганда ненависників імператора, поширена після його смерті. Сьогодні, завдяки історику Тациту, відомо, що вогонь швидко поширився і палахкотів цілих 5 днів. 10 з 14 районів Риму були або повністю знищені, або серйозно пошкоджені. Можливо, що Нерон і не був відповідальним за пожежу, але це лихо було використано імператором як привід для гоніння на християн. Саме вони були звинувачені владою в підпалі міста. А те, що Нерон на руїнах спорудив один з найбільших і багатих палаців, просто збіг, який, до речі, привело до падіння імператора через кілька років.

Чикаго, 1871 рік. Напевно, знайдеться не так багато пожеж, відомих так само, як пожежа в Чикаго в жовтні 1871 року. Тоді було спалено понад 17 тисяч будинків, без даху над головою залишилося близько 90 тисяч осіб. На щастя, вогонь поширювався досить повільно, але загинуло все одно близько 300 осіб. Картину лиха довершила холодна зима, що прийшла на Середній Захід. Погода боляче вдарила по погорільцям. Історики практично впевнені, що пожежа почалася в маленькому сараї, колишньому у власності сімейства о’лірі на задвірках будинку №137 на Дековен-стріт. Найпопулярніша версія свідчила, що полум’я з’явилося лампи, яку стукати копитом корова. Цю історію навіть опублікувала Чикаго Трібьюн, але пізніше журналісти зізналися, що придумали такий варіант. Історики згодом відновили іншу версію – сіно в сараї підпалив злодій, намагаючись відволікти від оточуючих крадіжки молока. У будь-якому випадку, як і пожежа в Лондоні в 1666 році, вогонь відкрив шлях для нового і покращеного Чикаго. Місто повстав з попелу і через десятиліття зміг стати промисловим центром країни. Америка була змушена провести необхідні протипожежні реформи, а через 80 років на залишках того самого сараю була побудована Чиказька пожежна академія. Події 1871 року зробили пожежну команду міста однією з кращих в країні, довгий час на неї рівнялися інші. Якщо це справа копит горезвісної корови, то все склалося не так вже й погано.

Сан-Франциско, 1906 рік. У цій пожежі, у вогні згоріло 25 тисяч будинків у 490 міських кварталах. Стихія знищила майже 3000 мертвих людей. Причиною пожежі став і людина, і природа. Справа в тому, що в досвітні години 18 квітня 1906 року в Сан-Франциско обрушився землетрус. Але основна частина шкоди місту завдала пожежа. Погано підготовлені рятувальники намагалися підірвати деякі вцілілі будівлі, щоб зробити просіки. До того ж багато городян навмисне підпалювали свої постраждалі житла, які були застраховані від пожежі, а не від землетрусу. Гасіння ж було утруднене, так як водопостачання міста було також зруйновано підземними поштовхами. Збиток, нанесений місту, оцінювався в 400 мільйонів. Проблеми міста були пов’язані з корупцією в його управлінні. Так, мерія Сан-Франциско не виділяла достатньо коштів для розвитку протипожежних систем, гроші йшли на інші проекти. В результаті пожежники в потрібний момент залишилися просто без інструментів. У довершенні до всього при землетрусі загинув Денис Салліван, начальник пожежної охорони, який міг би координувати дії рятувальників. Пожежники у критичні години залишилися просто без керівництва. Безумовно, для міста в затоці це був не найкращий день для міста в затоці. Допомогли військові. Вони стали розстрілювати мародерів (близько 500 злочинців було страчено на місці), забезпечували постраждалих дахом і їжею. Однак через десятиліття слідів пожежі практично не залишилося.

Пештиго, 1871 рік. Говорячи про пожежі 1871 року, на розум відразу приходить Великий Чиказький пожежа. Але мало хто знає, що всього в декількох сотнях миль від нього на півночі Вісконсіна вирувало небачене вогняне негода. Події в Пештиго увійшли в історію, як найбільший лісова пожежа за всю історію. Тоді загинуло більше людей, ніж у ході будь-якого подібного події в історії США. Вогонь спалив дощенту площа в 5180 квадратних кілометрів, 17 міст перетворилися на попіл. Згоріла область в два рази більша, ніж весь штат Род-Айленд. Віддаленість району та сільське там населення призвело до того, що число жертв так і залишилося невідомим. Але приблизні оцінки свідчать про 2500 загиблих, загальний збиток склав 200 мільйонів доларів. Найбільше від стихії постраждав невелике містечко Пештиго. Більша частина населення в 1700 людина загинула, багато пропали без вісті. Люди в паніці тікали від вогню, кидаючись в річки, колодязі та інші водойми, що викликало переохолодження. Вогонь був настільки страшний, що очевидці описували як смерч, який кидав у повітря будинки, спалював цеглини. Люди в Пештиго спалахували, як свічки. Ускладнював ситуацію сильний вітер, а також те, що всі сили пожежників в околицях були кинуті в Чикаго.

Техас-Сіті, 1947 рік. Хто б міг подумати, що невеликий пожежа в трюмі пришвартованого французького суховантажу може викликати масштабні проблеми? А адже корабель повинен був прийняти 2300 тонн аміачної селітри, легкозаймистого і вибухонебезпечної речовини. Саме воно використовувалося для відомого вибуху в Оклахомі в 1994 році. Невеликий пожежа в трюмі, імовірно через кинутої сигарети, привів до найбільшого промислового вибуху в історії США. Палаючий корабель намагалися відбуксирувати, але було вже пізно. Вибух був такої сили, що був зафіксований навіть сейсмографами за півтори тисячі кілометрів, а Ударна хвиля дійшла до Нового Орлеана, за 250 кілометрів. Два літаки, що пролітали на висоті 300 метрів були моментально зруйновані. Але це був лише перший акт смертоносної трагедії. Почалася ланцюгова реакція пожеж і вибухів серед сусідніх з причалами нафтопереробних заводів і хімічних підприємств. На наступний день вибухнув ще один суховантаж з селітрою. Було знищено близько 1000 будівель, майже 600 осіб загинуло або пропало безвісти, в тому числі і вся добровільна пожежна команда Техас-Сіті, що знаходилася на кораблі при пожежі. Багато хто залишилися в живих жителі Техас-Сіті в жаху тікали з міста, щоб ніколи туди не повертатися. На відновлення знадобилися довгі роки і більше ста мільйонів доларів.

Галіфакс, Нова Шотландія, 1917 рік. Ці події залишилися поза увагою громадськості лише тому, що відбулися під час війни. Тим не менш, сьогодні, незважаючи на спроби військових цензорів приховати катастрофу, вже відомо про одну з найбільших випадково вибуху в світі. Все почалося вранці 6 грудня 1917 року, коли французький вантажне судно “Монблан”, що перевозив боєприпаси для війни в Європі (вибухівку і пікринову кислоту) зіткнувся з норвезьким кораблем “Імо” і загорівся. Вузька гавань не дозволила суднам розвернутися. Вогонь не встигли взяти під контроль, виник потужний вибух. Сьогодні його оцінюють в три кілотонни в тротиловому еквіваленті. У гавані навіть виникло цунамі, а вибухова хвиля зруйнувала порт і значну частину міста. Під уламками будівель та з-за виниклих пожеж загинуло близько 2 тисяч осіб. Близько 9 тисяч чоловік було поранено, 400 чоловік позбувся зору. Вибух став потужним вибухом доядерной епохи. Ситуація погіршилася з тим, що на наступний день місто потрапив у заметіль. Це погіршило можливості порятунку людей з руїн, число загиблих тільки збільшувалася. В результаті гавань Галіфаксу стала непридатною для використання в якості великого порту протягом багатьох років.

Токіо, 1923 рік. Як і Сан-Франциско 17 роками раніше, Токіо одночасно зазнав ударів сильного землетрусу і що послідувало потім пожежі. Більше будинків було зруйновано в Йокогамі, ніж в Токіо, але картину погіршив пожежа. Сильний вітер розносив вогонь. Люди бігли на відкриті місцевості, але і це не допомагало. На одній з площ Токіо задихнулася близько 40 тисяч осіб – горіли навколишні будівлі. У результаті впливу стихій тільки офіційне число загиблих склало 174 тисячі людей, понад півмільйона людей пропало без вісті, а зруйнованими виявилися 570 тисяч будинків… Унікальність цього лиха в тому, що кілька факторів об’єдналися, щоб надати максимально руйнівний вплив. Так, землетрус стався в обідній час, коли багато людей займалися приготуванням їжі. Це і стало причиною численних пожеж. Вони швидко поширилися під впливом прибережних тайфунів, по місту буквально гуляли огненні вітри. Землетрус також викликало хвилю цунамі, додавши жертв і руйнувань. Місто було швидко перебудований працьовитими японцями з тим, щоб бути знову зруйнованим під час Другої світової війни американськими бомбардувальниками Б-29.

Крім перерахованих міст не можна не відзначити великі пожежі в Нью-Йорку (місто горіло двічі, в 1776 і в 1835), Амстердамі (спалене дотла двічі, в 1421 і 1452 роках), Москві (поджигалась не менше чотирьох разів між 1547 і 1812 роками), Копенгагені (спалене дотла в 1728 і ще раз через 67 років) і Новому Орлеані (1788 і 1794 році, буревії не були єдиною проблемою цього місця).

Джерело: molomo.com.ua