...

Навіщо здійснювати аудит з охорони праці


Навіщо здійснювати аудит з охорони праці

Як відомо, третину життя людина перебуває на роботі, тому обстановка на робочому місці повинна бути організована певним чином. Про те, як правильно все зробити, прописано в законодавстві. Системі безпеки праці, зокрема, охорони праці, гігієні праці, виробничій санітарії, електробезпеці, пожежній та промисловій безпеці повинна приділятися велика увага.

Кому потрібен незалежний зовнішній аудит охорони праці?

Аудит охорони праці доцільно проводити на будь-якому підприємстві в наступних випадках:
– якщо керівник або фахівці хочуть бути впевненими в тому, що стан проведеної роботи в цій галузі відповідає законодавству;
– якщо на підприємстві найближчим часом очікується перевірка наглядових органів в області охорони праці;
– якщо на підприємстві відсутній компетентний фахівець, який займається виключно питаннями охорони праці, і ця робота доручена працівникові на умовах сумісництва (досвід показує, що саме ці працівники потребують додаткової допомоги у вигляді консультацій або аудитів розробленої ними документації і проведених заходів).
Відомості, зібрані під час аудиту абсолютно конфіденційні, вони не передаються в наглядові органи та вищі організації. Тому проведення аудиту буде чудовою підмогою в організації охорони праці на тих підприємствах, які зовсім недавно почали свою діяльність, але не знають з чого почати роботу.

Для чого необхідно проводити аудит охорони праці?

Аудит дозволяє отримати достовірну інформацію про стан проведеної роботи з охорони праці на вашому підприємстві в даний момент.
Проведення аудиту охорони праці з певною періодичністю (1 раз в квартал, півріччя або рік) вигідно з економічної точки зору, так як:
– завдяки тому, що невідповідності будуть виявлені завчасно (під час проведення аудиту), ви зможете уникнути таких наслідків як: травматизм працівників на виробництві, можливі професійні захворювання, а також гарантувати надійну роботу не тільки персоналу, але і устаткування, інструментів і пристосувань;
– в результаті проведеного аудиту і усунення виявлених невідповідностей ви можете бути впевнені, що діяльність в галузі охорони праці на вашому підприємстві відповідає вимогам законодавства, що дозволить впевненіше себе почувати під час перевірок наглядових органів та уникнути виплати штрафів (або значно мінімізувати їх розмір і кількість);
– в зв’язку з тим, що аудит проводиться компетентними фахівцями в стислі терміни і завершується видачею конкретних рекомендацій, це дозволить заощадити вам час і гроші на здійснення таких дій, як: розробка документів з охорони праці, ведення записів, закупівля засобів індивідуального захисту, а також інструментів, пристосувань і оснащення, проведення медоглядів, консультаційні послуги.

Джерело: vikna.if.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Охорона праці і пожежна безпека»
Придбати видання